Ontwerpen met data

Een interview met Jens en Rogier, dataspecialisten bij Fabrique.

Het samenbrengen van digital design en data. Dat is wat Jens en Rogier het liefste doen. Twee Fabriquers met een passie voor data. In dit interview delen zij hun visie.

Iris Richardson

Illustratie data visualisatie

Data is ‘here to stay’

Jens: “Simpelweg aannames doen, is iets dat sowieso niet meer kan. Dat is echt vragen om problemen”. Na een start als digital marketing specialist in de muziekindustrie besloot Jens de overstap te maken naar Fabrique. Samen met Rogier, destijds nog in de rol van projectleider, startte hij het datateam op. Wat Rogier en Jens bindt is hun passie voor data.

Data geeft kracht

Jens: "Ik houd ervan om aannames onderuit te halen. Niet om mijn gelijk te halen, maar om te laten zien dat je op meerdere manieren naar een vraagstuk kunt kijken. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar digitale concurrenten met klanten, dan blijken dat op basis van onze analyses vaak hele andere partijen te zijn dan waar onze klanten zelf aan dachten. Zo'n analyse kan een eye-opener zijn.

Op basis van data kun je hele mooie dingen maken. We proberen altijd een middenweg te vinden, zodat data in dienst staat van ontwerp, en niet het creatieve proces killt. De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar data geeft wel richting. Geen aannames doen, maar kijken wat het websiteverkeer ons vertelt en daar weer van leren."

Digitalmarketing en data bij Fabrique

Data maakt betrokken

Rogier: “Ik vind dat Fabrique binnen het bureaulandschap een unieke positie heeft. We hebben vaak een lange, duurzame relatie met onze klanten. Conversie optimalisatie past daarom goed bij ons. We zijn vanaf het eerste ontwerp betrokken, dit geeft ons een krachtige positie om een website verder te ontwikkelen. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat we goed de balans aanvoelen tussen digital marketing en design. Het is een organisch proces doordat we alles in huis hebben”.

Data is een teamsport

Het leuke van dataspecialist zijn bij Fabrique is het samenwerken met veel verschillende disciplines en klanten. Dit is ook direct de grootste uitdaging, de vragen en het kennisniveau zijn heel divers. Jens: "Ik wil graag van alle disciplines en tools iets weten. De diversiteit van onze klanten, externe partijen en collega’s intern geeft energie en maakt het werk zo leuk”.

Rogier: “De mate waarin je de diepte in kan gaan verschilt per project, daardoor proef je van alles wat. Steeds een nieuwe thematiek (zorg, finance, e-commerce, musea, non-profit) maakt het leerzaam”. Ons doel is ook om onze klanten steeds meer te leren over data. We willen niet al het werk naar ons toetrekken, maar het juist samen doen. We kijken altijd vooruit en willen onze klanten zoveel mogelijk zelf aan het stuur laten.

Data ontwikkelt

Rogier: “We weten niet alles, we krijgen allerlei vragen op ons afgevuurd, soms moeten we eerst iets onderzoeken. Het is vaak een puzzel die we moeten oplossen. Dat is de uitdaging van ons vak. Digitale marketing verandert continu, dus we leren ook continu om goed op de hoogte te blijven”.

Jens: “Naast Google Analytics 4 testen we geregeld andere analytics tools en methodes. Ik wil onze 'stack' graag breed houden, dus daar stoppen we voldoende tijd in”. Rogier “Ik volg de ontwikkelingen op het gebied van SEO op de voet, dingen als natural language processsing, voice search, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar ook privacy en inclusiviteit. Cookiemeldingen moeten bijvoorbeeld voor iedereen begrijpelijk zijn. Daar is nog veel te winnen. En er blijken nog heel veel organisaties te zijn waar GDPR/AVG nog niet goed is opgezet."

Data is een mindset

Jens: "Ik zie het als mijn doel om onze klanten te enthousiasmeren een datagedreven mindset eigen te maken. Het moet leuk zijn om te werken met cijfers, om zo de marketing van je bedrijf richting te geven." Rogier: “Ik zou graag de hele CRO-tak verder uitbreiden. Steeds dichter richting UX groeien, de focus leggen op kwalitatief onderzoek en die informatie betrekken bij CRO-trajecten. Dat is mijn missie”.

Wil je samenwerken met Rogier en Jens en als senior digital marketeer bij Fabrique aan de slag? Solliciteer nu, we zoeken naar een senior digital marketeer die ons team wil uitbreiden.

Wil je meer weten over onze services? Neem contact op, we maken graag kennis met je. Wil je eerst meer lezen over de services die we aanbieden rondom digital marketing, data analyse en SEO? Bekijk dan onze servicepagina.