Goede techniek is onzichtbaar

Een interview met Marko Kruijer, Tech lead bij Fabrique Amsterdam.

Marko is Tech Lead in onze Amsterdamse studio. Hij bewaakt de kwaliteit van ons werk en is de drijvende kracht achter technisch innovatieve projecten. Het onmogelijke mogelijk maken is wat hij het liefste doet.

Iris Richardson

Een interview met Marko Kruijer: goede techniek is onzichtbaar.

Rubber duckje

Mijn dagen zijn divers. Ik ben aanwezig bij standups en overleggen, pitches, geef technisch advies, coach het team, spar met onze klanten, en onderzoek technische uitdagingen. Een coachende en adviserende rol past goed bij me. Ik mag graag het rubberduckje zijn, teamleden net even een zetje in de goede richting geven.

Perfect is the enemy of done

Wanneer we de doelen van onze klanten bereiken, onze klant blij is én de eindgebruiker goed wordt bediend, ben ik tevreden. Het spel waarbij we vanuit de verschillende disciplines zoeken naar de juiste balans vind ik mooi. Wat is maximaal haalbaar, maar ook nog maakbaar. Bij Fabrique zijn we best bescheiden vind ik, we mogen wel vaker delen wat we gemaakt hebben en waar we trots op zijn. We winnen regelmatig prijzen. Dat is mooi, want het laat zien dat ook vakgenoten zien en waarderen wat we maken. Het gaat om het eindresultaat, niet alleen om wat je van je eigen werk vindt. Je eigen vlees moet je niet keuren. Over je eigen werk ben je niet snel helemaal tevreden denk ik.

Marko aan het werk

Teamsport op topniveau

Samen bedenk je betere dingen dan alleen. Toen ik op zoek ging naar volgende stap in mijn carriere heb ik me gefocust op een bureau waar alles op hoog niveau is, van design tot UX, projectmagement en development. Die missie is geslaagd, kan ik wel zeggen. Iedereen is hier specialist in zijn eigen vakgebied, discussies, overleggen, we voeren ze op hoog niveau. Iedereen weet er veel van, kan meekomen. Dat moet ook, want we maken duurzame sites en apps die jarenlang mee gaan. Een goede basis neerzetten waar onze klanten jaren lang mee vooruit kunnen. Dat is altijd mijn uitgangspunt.

Trots

Een project waar ik echt trots op ben is de website voor War Child. Een content driven site met een donatieflow. Op zichzelf niet bijzonder complex, maar om het goed neer te zetten heb je wel tijd nodig. In oktober was het eerste contact en in december moest de site al draaien. 6 weken was weinig, maar we zijn er samen voor gegaan. We hebben hard gewerkt en slimme keuzes gemaakt zoals het achterwege laten van de homepage. De campagne pagina werd gewoon de homepage. De rest was niet relevant. In december draaide de site en stroomden de donaties binnen. Ergens ja tegen zeggen, er voor gaan en het dan ook waar maken. Dat is super mooi!

Een ander voorbeeld is het project voor Museum De Lakenhal. Daar was de wens om meer diepgang te brengen in de collectie met behulp van wayfinding. De vraag was een app te maken met QR codes of beacons bijvoorbeeld. Toen dachten wij, misschien kunnen we ook iets met beeldherkenning doen. Dat hebben we onderzocht en het bleek te kunnen. Er volgde een onderzoek waarin we de afwegingen maakte tussen zelf bouwen, Google gebruiken of een bestaande oplossing inkopen. We kozen voor een SAAS-oplossing. Dit werkte heel goed. Bij de eerste test op locatie werden we verrast door het resultaat. We hebben met het hele team, samen met de mensen van Museum De Lakenhal, keihard gewerkt aan dit resultaat. Als je dan iedereen door de hal ziet lopen en ziet genieten van de app dan is dat een kroon op je werk.

Marko tijdens een hackathon

What about the future?

Fabrique is een ambitieus bureau, we willen dan ook werk doen dat een positieve impact heeft op de levens van zo veel mogelijk mensen. We zien de rol van techniek in innovatieve oplossingen alleen maar toenemen. Niet alleen het ontwerpen en maken ervan, maar ook het onderhouden en optimaliseren. We hebben daarom altijd plek voor gedreven specialisten of strategische generalisten. Alles om onze teams te versterken en onze klanten nog beter te bedienen. Samen dingen maken waarin techniek onzichtbaar lijkt, maar zeker het verschil maakt. Ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen voor complexe vraagstukken noemen we dat. Ja daar gaat mijn hart sneller van kloppen!

Wil je meer weten over ons developer team bij Fabrique? Of over werken bij Fabrique in het algemeen? Neem contact op met Marko, je bent altijd welkom om vrijblijvend kennis te maken. We hebben momenteel meerdere developer vacatures.

Marko is onlangs geïnterviewd over zijn werk bij Fabrique en zijn visie op techniek, het interview is te beluisteren via deze podcast.