Uit mijn comfortzone

Een interview met Sasja van Besouw, UX Designer bij Fabrique Rotterdam

Sasja is UX Designer bij Fabrique in Rotterdam. We leerden Sasja kennen als freelancer en werkten al geruime tijd samen. Om te kunnen focussen op ontwikkeling en haar werkzaamheden uit te breiden besloot Sasja de overstap te maken naar Fabrique. Een avontuur, ver buiten haar comfortzone.

Iris Richardson

Een interview met UX Designer Sasja uit Rotterdam

Vraag achter de vraag

Mijn werk is heel divers. Het ene moment doe ik gebruikersonderzoek, het andere ben ik aan het ontwerpen of organiseer ik een workshop om samen met een van onze klanten iets uit te diepen. Wat ik superleuk vind aan mijn werk is het aftasten van de doelen van de organisatie en de gebruikers, en hoe je tot een goede match tussen deze twee dingen komt. Mijn passie ligt bij het verbeteren van producten die mensen dagelijks gebruiken. Of dit nu met een site, app, webapplicatie of een servicedesignvraagstuk is. Nu ik bij Fabrique werk, ben ik nog meer betrokken bij projecten, vanaf dag 1. Het is inspirerend om samen met andere disciplines je helemaal vast te bijten in een project.

Frisse blik

Door mijn achtergrond als freelancer en mijn studie psychologie breng ik andere inzichten mee. Als freelancer heb ik veel ervaring aan de klantzijde. Dit zorgt ervoor dat ik bekend ben met de processen en randvoorwaarden die spelen bij onze klanten. Daar ligt mijn focus. Tegelijkertijd vind ik het geweldig om te zien hoe we bij Fabrique altijd de grens van het haalbare opzoeken. Daar leer ik veel van. Juist dat spanningsveld tussen een pragmatische aanpak en de ambitie om grenzen te verleggen zorgt voor écht bijzondere resultaten.

UX Designer Sasja aan het werk tijdens een scrum

Collectief brein

Als freelancer word je altijd gevraagd om iets te komen doen wat je al goed kan. Wat ik zo leuk vind nu ik bij Fabrique werk is dat ik uitgedaagd wordt om andere dingen te doen, nieuwe dingen, je wordt continu geprikkeld om je verder te ontwikkelen. Binnen projecten maar ook daarbuiten. Zo heb ik dit jaar bijvoorbeeld een Fabrique University talk gegeven, daarmee verleg ik ook echt mijn persoonlijke grenzen. Spannend, maar leuk!

Door de actieve samenwerking met verschillende disciplines leer ik veel. Ik zit nu eerder aan tafel tijdens projecten, niet alleen voor de uitvoering maar vooral ook om mee te denken vanaf de start. Dit geeft me de ruimte om strategisch mee te denken en ook persoonlijk impact te hebben op het eindproduct.

Merkkaarten

Wat ik ook mooi vind, is zo’n collectief brein dat er ontstaat als je echt ergens werkt met collega’s. Iemand heeft iets gelezen, ontdekt een nieuw programma of heeft een nieuw inzicht. Dat geeft energie en is inspirerend. Als freelancer moet je alles uit jezelf halen.

Bij Fabrique nemen we geen genoegen met goed. Het kan altijd beter. Soms heb ik een ontwerp dat gewoon goed is, en dan is er altijd een collega die ziet hoe het nog beter kan. Daarmee boeken we bijzondere resultaten.

What about the future? Here to stay?

Ik wil zeker nog een hele tijd blijven. Het maken van producten die door veel mensen dagelijks gebruikt worden, geeft me veel voldoening. Producten maken die ertoe doen, die een verschil maken in het dagelijks leven. Ik blijf toch een productontwerper.

We hebben op dit moment een vacature voor een UX Designer in Amsterdam. Enthousiast geworden van het verhaal van Sasja en wil je meer weten? Neem contact op, je bent altijd welkom om vrijblijvend kennis te maken.