Onze branches

Gezondheid en welzijn

Onze branches Gezondheid en welzijn

E-health: transformatie en innovatie.

Wij kijken naar de gehele keten.

Vergrijzing, stijgende zorgkosten, medische en technologische ontwikkelingen op het gebied van e-health. Het zijn uitdagende ontwikkelingen voor ontwerpers. Door toepassing van service design en design thinking kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van gezondheid en welzijn.

Patiënt wil meer regie.

Waar in andere branches grote verschuivingen zijn naar nieuwe spelers en nieuwe initiatieven, zien we die bij gezondheid en welzijn nog nauwelijks. We verwachten daarom dat patiënten de komende jaren om die verschuivingen gaan vragen. Of misschien zelfs veranderingen gaan eisen. Waarom kan ik op mijn mobiel wel een taxi of vakantie boeken, maar nog niet een afspraak maken met mijn huisarts? Waarom kan ik mijn bankzaken overal regelen en moet ik voor een medisch specialist naar het ziekenhuis? Waarom zijn er eigenlijk nog zulke grootschalige ziekenhuizen en waarom liggen mensen daar alsmaar in bed als dat niet nodig is?

Preventie is het doel.

We zien veel technische ontwikkelingen op gebied van gezond leven en bewegen; zoals sensoren, soms geïntegreerd in je smartphone. Ontwikkelingen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld preventie. En door vergaande medische specialisaties weer rondom de consument en gewoontes samen te brengen ontstaan nieuwe mogelijkheden voor apps en digitale platforms. Samen met de Nierstichting ontwikkelden we bijvoorbeeld de Zoutmeter; op basis van enkele vragen laten we zien hoeveel zout je eet en hoe je dat vermindert.

Digitalisering Ziekenhuizen.

De sterk toenemende specialisatie van ziekenhuizen zal ook impact hebben op de inrichting en het grensvlak tussen fysiek en digitaal. Met service design kunnen we hier verbeteringen en veranderingen realiseren.

Voor Radboudumc in Nijmegen ontwikkelden we een content first website, waarmee de complexe organisatie een menselijk gezicht toont. Vanuit de vraag Waar kunnen we u mee helpen? bieden we persoonlijke en relevante informatie. En voor de kinder- en jeugdafdelingen van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft ontwierpen we een omgeving die kinderen afleiding en ontspanning biedt. Een healing environment met vijf verschillende ‘werelden’ waar de kinderen de held zijn.

Transformatie of innovatie?

Het online toegankelijk maken van het patiëntdossier heeft veel losgemaakt. In onze ogen is dit pas de eerste stap in het digitaliseren van de gezondheidszorg. Bij dergelijke ontwikkelingen gaat het om het verplaatsen van bestaande niet-digitale processen naar het digitale domein.

Digitalisering in de zorg is een grote stap, waarbij usability en conversie net zo belangrijk zijn als bij een e-commerce platform. Een stap verder liggen volledig nieuwe zorgprocessen, zoals continue meting door wearables of implantaten die medicijnen afgeven.

Voorop lopen op de ontwikkelingen deden we bijvoorbeeld op de Haagse Hackaton Elderly Care. Samen met Q42 dompelden we ons onder in de wereld van ouderen. Het resultaat: virtual reality als de start van nieuwe relaties voor ouderen. En tijdens het evenement Dutch Hacking Health ontwikkelden teams van Fabrique twee nieuwe concepten, Happy Heroes en GRIP, die nu volop in ontwikkeling zijn.

Samen obstakels overwinnen.

Innovaties in de zorg lijken langzamer te gaan dan elders. Fabrique wil daarom juist in dit gebied een belangrijke rol spelen. Door samen te kijken welke obstakels innovatie in de weg staan en deze dan te overwinnen.

Meer weten over onze gezondheid en welzijn cases?

Bel Matthijs.

06-51031486

Of laat een bericht achter.

Bel mij terug

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!