Agile & scrum

Bij Fabrique hebben we jarenlange ervaring met Scrum. We hebben het met succes toegepast voor klanten uit verschillende branches; grote en kleine projecten, van e-commerce tot non-profit. Scrum is de projectaanpak waarbij we veel meer parallel werken. Strategie, ontwerp, development, data, content en copy gaan bij scrum tegelijk in plaats van na elkaar. Kortom: fast, furious and effective!

Scrumboard. Bij Fabrique hebben we jarenlange ervaring met Scrum.

Alles tegelijk

Het is bij een scrumproject belangrijk dat je het project goed voorbereid en goed orkestreert, maar daarna zijn de voordelen enorm. Je kunt sneller starten omdat je discussies over features uitstelt tot ze relevant zijn. Alles wat het scrumteam maakt is direct tastbaar en concreet zodat je makkelijk beslissingen kan nemen. Het is snel duidelijk of een oplossingsroute vruchtbaar is, of juist veel te complex. En vooral: het scrumteam stuurt zichzelf waardoor het gemotiveerder is en er minder projectmanagement nodig is.

Hoe werkt het?

Waar je misschien gewend bent om precies af te spreken wat er opgeleverd wordt, spreek je bij scrum af welke doelen je wilt halen. Met een gemotiveerd team ga je keihard aan die doelen werken voor een bepaalde periode. Wat er precies opgeleverd wordt laat je dus open. Het is het verschil tussen heel lang mikken en daarna de kar een harde duw geven in de goede richting of in de kar gaan zitten en gewoon gaan rijden naar een fijne plek.

Om dit in goede banen te leiden regelen we dat de doelen doorleefd worden door het hele team en ze altijd in beeld zijn. Hoe? Door heel veel aan de muur te hangen: de doelen, de deadlines, de voortgang, de afspraken die we maken met elkaar, de ontwerpen. Alles vind je aan de muur zodat iedereen te allen tijde op de hoogte is van de stand van zaken.

We regelen ook dat het team snel goede beslissingen kan nemen door een ‘product owner’ dicht in de buurt te hebben. De product owner is de vertegenwoordiger van de opdrachtgever: een levend programma van eisen en een inspirerende vraagbaak als het over doelen en prioriteiten gaat.

Teamleden in actie bij het scrumboard. Bij Fabrique hebben we jarenlange ervaring met Scrum.

Is scrum altijd goed?

Scrum is vooral handig in grotere projecten, waar het einddoel ver weg is en waar onderweg veel kan veranderen. Scrum werkt het best als een team van ongeveer 6 personen structureel aan hetzelfde project kan werken. Als het project te klein is, of als het team er niet tegelijkertijd aan kan werken, dan is het minder efficiënt.

Maar het belangrijkste voor scrum is dat er een product owner is met mandaat om beslissingen te nemen gedurende het proces. Als we niemand vinden die daar tijd voor kan vrij maken, genoeg van de onderneming weet of genoeg mandaat heeft, dan organiseren we liever een klassiek project.

Get Agile! Het boek over de scrum methode van Fabrique.

Get Agile - Scrum manual voor beginnende en gevorderde scrummers

Fabrique heeft jarenlange ervaring met Scrum. We hebben het met succes toegepast voor klanten uit verschillende branches; grote en kleine projecten, van e-commerce tot non-profit. Onze ervaringen hebben we vastgelegd in de Scrum manual ‘Get Agile!’, een handig boek met tips & tricks voor de beginnende en gevorderde scrummer.

ContentScrum

Wat is de overeenkomst tussen pc, mobiel, wearables en dat briljante apparaat van morgen? Waarvoor komen je bezoekers? Wat wil je dat ze delen? Inderdaad: waardevolle en relevante content. Daarom beginnen we een projecten regelmatig met een ContentScrum. Een bewezen manier om samen grip te krijgen op de content. Lees er meer over op onze pagina over ContentScrum.