Wagtail

Wagtail is wereldwijd favoriet bij redacteuren en developers. Het is een gebruiksvriendelijk, snel op te zetten CMS. En dé standaard oplossing binnen de Django-community.

Wagtail CMS Fabrique laptop met Wagtail scherm

Het gebruiksvriendelijkste CMS

Wagtail werkt zo gemakkelijk dat iedereen na een korte uitleg direct aan de slag kan. Het CMS is overzichtelijk en geeft redacteuren veel vrijheid. Het aanmaken van nieuwe pagina’s is makkelijk, de redacteur bepaalt zelf de indeling. Beelden, video’s en teksten voeg je makkelijk toe. Zo kan het contentteam zich focussen op belangrijkere dingen: de kwaliteit van de content. We hebben Wagtail al bij tientallen klanten geïmplementeerd, en natuurlijk ook bij onszelf. Want dan merk je pas goed hoe lekker het werkt.

Meer voordelen van Wagtail

  • Open source: een community van ervaren developers zorgt voor continue doorontwikkeling en verbeteringen.
  • Flexibel: gemakkelijk nieuwe onderdelen toevoegen.
  • Geen grote servers: Wagtail gaat zuinig om met bronnen - grote, dure servers zijn niet nodig.
  • Meertaligheid: Wagtail ondersteunt het onderhoud van meertalige websites.
  • Responsive design: ondersteuning door schaalbare afbeeldingen met focuspunt herkenning.
  • Modules toevoegen: social media koppelingen en complete modules voor blogs, en paginabeheer kunnen eenvoudig geïmplementeerd worden.

Zelf pagina’s vormgeven

De webmaster bepaalt zelf de indeling van de pagina’s. Blokje links erbij, of juist rechts? In Wagtail is ieder element los beschikbaar. De drag-and-drop-functie zorgt ervoor dat je de volgorde van de elementen makkelijk aanpast. Zien hoe de pagina eruitziet? Dat kan met de preview functie. Daarmee kun je de pagina direct bekijken en delen met externen.

SEO-vriendelijk

Goede, gestructureerde content is essentieel voor SEO. Wagtail biedt ontwikkelaars de ruimte deze structuur makkelijk in te richten. Zo kan je bijvoorbeeld de volgorde van headings (H1, H2, etc) vastleggen en worden afbeeldingen automatisch voorzien van de juiste metadata. Maak je een nieuwe pagina, dan krijg je automatisch een URL suggestie. Dit zorgt voor consistente, leesbare URL’s. Alle pagina’s worden vermeld in de XML-sitemap.

Voorbeeld focuspunt gebruiken in Wagtail
Voorbeeld Wagtail CMS Fabrique

Samen met Django

Wagtail is een CMS ontwikkeld in Django: een open source framework voor het realiseren van websites, apps en webapplicaties. De combinatie van Django en Wagtail is veel gebruikt en zorgt ervoor dat we snel en gemakkelijk flexibele, veilige, responsive sites kunnen maken.

Software architectuur

Naast het juiste CMS zijn de keuze van backend en frontend techniek ook bepalend voor de totale gebruikerservaring van zowel de gebruiker, redacteuren als de developers die de site onderhouden. We hebben een uitgebreide stack bij Fabrique, maar werken graag met Django. Wil je weten wat voor jou de beste oplossing is? We denken graag mee!