Cases Service design

Cases Service design on tour.

Service design on tour.

Het Van Gogh Museum presenteerde in november 2014 een nieuwe opstelling voor de vaste collectie. In de nieuwe opzet staat de ontwikkeling van Van Gogh als kunstenaar centraal. Tegelijk met de nieuwe inrichting introduceerde het museum de nieuwe multimediatour. Na de website is deze multimediatour het tweede project van Fabrique voor het Van Gogh Museum.

Vraag

Ontwikkel een tour die past bij de nieuwe opstelling en de bezoekers op een bijzondere manier bij het museum betrekt. En bij het leven van Van Gogh.

Oplossing

In de eerste fase van het project verrichtten we onderzoek naar zowel de bezoekers als de organisatie. We analyseerden de beschikbare data, hielden interviews, observeerden bezoekers en brachten de visitor journey en de relevante touchpoints in kaart. Op basis van dit design research stelden we designprincipes op, altijd met de bezoekerservaring als uitgangspunt.

Samen met het museum en partner Frankly, Green + Webb gingen we verder dan creëren van een nieuw product. We keken naar de volledige keten van service design en ontwikkelden een ecosysteem waarmee je in alle kanalen (van de website tot de rij bij de ingang) kennismaakt met de tour.

Eén device voor alle verschillende bezoekers en een gebruiksvriendelijke bediening zorgen voor snelle doorstroming bij de balie. Met het inventieve draaiwiel kun je tijdens de tour op een intuïtieve en gebruiksvriendelijke manier schilderijen en verhalen selecteren.

Kunsthistoricus en scriptschrijver Sandy Goldberg schreef teksten voor de tour die geen zielloze opsommingen zijn van jaartallen en feitjes, maar op een levendige en emotionele manier het leven van Vincent benaderen. Waar ‘Ontmoet Vincent’ het thema is van de website, gaat de tour een stap verder: ‘Leer Vincent kennen’.

Resultaat

Beeld, games en audio in drie verschillende, gebruiksvriendelijke tours in elf verschillende talen op een state of the art Android-apparaat van Imagineear. Maar bovenal een duik in het leven van Van Gogh, zijn schilderijen, zijn brieven, de mythes. Soms speels, soms ontroerend is het een tour die je raakt. Je leert Vincent écht kennen.

De multimediatour is in 2015 onderscheiden met een Dutch Design Award in de categorie Service & Systems.

Fotografie: © Maaike Koning

Meer weten?

Bel Matthijs.

06-51031486

Of laat een bericht achter.

Bel mij terug

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!