Cases Digital design en development

Cases De archeologische vondsten van de Noord/Zuidlijn.

20.000 kunstschatten in 1 digitale etalage.

De archeologen van Amsterdam hebben onder leiding van stadsarcheoloog Jerzy Gawronski in de bouwputten van de Noord/Zuidlijn bijna 700.000 vondsten gedaan. Het gaat om ‘spul’ dat Amsterdammers door de eeuwen heen in de rivier de Amstel hebben gegooid. Deze vondsten zijn het resultaat van bijna 15 jaar archeologisch onderzoek en vertellen de geschiedenis van Amsterdam. Het resultaat is gepresenteerd op belowthesurface.amsterdam.

Vraag

15 jaar graven tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Met als resultaat 700.000 archeologische vondsten door de eeuwen heen. Hoe presenteer je dat? Die vraag kreeg Fabrique van gemeente Amsterdam.

Oplossing

Ons doel was de geschiedenis van Amsterdam op fascinerende wijze voor het voetlicht brengen. We wilden niet alleen de omvang van de vondsten tonen, maar ook de variatie. En de bezoekers moesten in staat zijn om met de vondsten een eigen verhaal te maken. Er is een top-notch zoekfunctie geïmplementeerd die het mogelijk maakt om zonder lang te wachten 12.000 objecten in 1 keer bekijken. Je scrolt gemakkelijk door de eeuwen heen en kan filteren op locatie, gebruik en materiaal.

Resultaat

Het resultaat is een interactieve website. Zwart-wit van kleur, geen paginanavigatie, subtiele iconen en mouse-overs. Allemaal bedoeld om de aandacht te vestigen op de objecten. Een grote uitdaging was de vondsten te laten aanvoelen als een collectie en niet als een webshop.
De Amsterdamse vondsten zijn niet alleen te bekijken op je smartphone, tablet of PC. Langs de roltrappen van metrostation Rokin zijn ook velen artefacten tentoongesteld waarover de achtergrondinformatie te vinden is op belowthesurface.amsterdam.

De website is bekroond met een Zilveren lamp bij de Dutch Creativity Awards van ADCN en een Webby Award.

Meer weten over dit project?

Bel Matthijs.

06-51031486

Of laat een berichtje achter.

Bel mij terug

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!