Huis den Herd

Huis den Herd Bladel renovatie en herbestemming

De gemeente Bladel en Den Herd selecteerde Fabrique, GROUPA en ABT voor het ontwerpen van de renovatie en herbestemming van het voormalige Rabobankgebouw aan de Markt. Op deze centrale plek komt het nieuwe gemeenschapshuis voor Den Herd met een mix aan functies en voorzieningen. Binnen en buiten, beneden en boven in één ruimtelijk concept.

Huis den Herd Bladel renovatie en herbestemming

Eén ruimtelijk concept

De 'connector'

Cruciaal in het nieuwe ontwerp is de ‘connector’: een publieke route en ruimtelijke ervaring die de gewenste interne en externe verbinding met de Markt stimuleert. Alle gebruikers en bezoekers kunnen elkaar tegenkomen in de ‘connector’, zo draagt deze bij aan ontmoeting, interactie, dynamiek, sociale veiligheid en een sterk collectief gevoel; eigenschappen van een succesvol stedelijk ontmoetingspunt.

Huis Den Herd Bladel renovatie en herbestemming
De 'connector' op de 2e verdieping

In de ontwerpvisie zorgt het ‘openen’ van de plint voor een logische verbinding naar de Markt en het centrum, waarbij de publieke en open sfeer verticaal het gebouw in wordt doorgetrokken. De nieuwe, opvallende gevel markeert de entree en dient als beeldmerk voor het nieuwe Den Herd 3.0. Deze gevel opent zich naar de Markt als een etalage; zodat bewoners en bezoekers van Bladel zien wat zich binnen afspeelt.

Huis Den Herd Bladel renovatie en herbestemming
Doorsnede Huis den Herd
Huis Den Herd Bladel renovatie en herbestemming
Foyer op de begane grond

Start (ver)bouw in 2022

Het college van burgemeester en wethouders en het bestuur van Den Herd zijn zeer tevreden over het voorlopig ontwerp waarin we erin geslaagd zijn om niet alleen alle gewenste functies een plek te geven maar het gebouw ook zeer ‘uitnodigend’ te maken. Nadat het voorlopige ontwerp is besproken met de omwonenden en de bedrijven in de directe omgeving van het nieuwe gemeenschapshuis, wordt het definitieve ontwerp afgerond waarna het kan worden aanbesteed. Naar verwachting wordt in de eerste helft van 2022 gestart met de bouw.

UX in de publieke ruimte

De verdichting van onze steden en de diversiteit aan gebruikers van openbare ruimten en gebouwen zorgt ervoor dat het steeds belangrijker is die ruimte een goede vorm en betekenis te geven. Om de omgeving voor iedereen aangenaam te houden, passen we UX design toe in de publieke ruimte. Lees meer over onze visie en bekijk ook andere cases op onze UX in de publieke ruimte servicepagina.