Naturalis

Naturalis startpagina online collectie

Hoe digitaliseer je een collectie van 2,5 miljoen objecten? Met die vraag worstelde Naturalis. Ons antwoord: Expeditie Online. Een online platform waarmee de gehele collectie beschikbaar wordt voor iedereen met toegang tot het internet.

Bezoek de website
Naturalis startpagina online collectie

Expeditie Online

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en zet zich dagelijks in voor het beschrijven, begrijpen en behouden van biodiversiteit. De collectie bestaat uit miljoenen objecten en dat past niet allemaal in het museum. Veel van de ‘schatten’ staan daarom opgeslagen in depots en zijn alleen beschikbaar voor wetenschappers en onderzoekers. Maar nu niet meer!

Alle vondsten op de wereldkaart

Met Expeditie Online kan je ontdekken waar de 2,5 miljoen objecten gevonden zijn. Ga zelf op verkenning met behulp van de wereldkaart. Over alle vondsten is data verzameld. Niet alleen vanuit Naturalis zelf, maar ook vanuit Wikipedia en Google. Per vondst worden er beschrijvingen en beelden getoond. Tijdens het scrollen en zoomen op de wereldkaart verschijnt er steeds meer. Waar je als gebruiker ook op de kaart bevindt, je krijgt altijd iets nieuws te zien. Dit stimuleert om te blijven ontdekken.

Ga mee op expeditie

Altijd al willen graven naar dino’s of benieuwd hoe het “snijteam” van Naturalis te werk gaat als er een walvis aanspoelt aan de Nederlandse kust? Dan zijn de expedities helemaal jouw ding. De expedities worden gemaakt door Naturalis-medewerkers op basis van hun eigen interesse, met eigen foto’s en video’s en aangevuld met beelden en informatie uit het archief. Deze expedities zijn ook terug te vinden op de wereldkaart. Redacteurs kunnen via het CMS highlighted objecten instellen die op de kaart te zien zijn. Zo loop je geen topstukken of interessante expedities mis.

Expeditie voorbeelden Naturalis online collectie

Het Expeditie Online Logboek

Met de logboekfunctionaliteit hopen we de onderzoeker of wetenschapper in iedereen naar boven te brengen. Als bezoeker kun je namelijk jouw favoriete objecten verzamelen, waarmee je in het Expeditie Logboek een eigen pagina creëert. Dit is ook goed toepasbaar in een educatieve setting, bijvoorbeeld als onderdeel van een biologie opdracht. De pagina’s zijn zichtbaar voor alle gebruikers van Expeditie Online en kunnen gedeeld worden op social media.

Design logboek voorbeeld expeditie online voor Naturalis door Fabrique
Kind speelt game van Naturalis expeditie online

Levensgrote Naturalis vondsten van héél dichtbij

Om Expeditie Online onder de aandacht te brengen, bedachten we een social media campagne waarmee je de Naturalis dieren in 3D van heel dichtbij kan bekijken. En dus levensgroot! In de speciaal voor de campagne ingerichte omgeving kies je een dier, bijvoorbeeld de zwartvoetpinguin waarna hij vervolgens met behulp van de camera op je telefoon in je eigen ruimte verschijnt. Op deze manier kan je het dier van alle kanten bewonderen en natuurlijk delen met je vrienden.

Samen als whitelabel ontwikkeld

Als consortium (Fabrique, Q42 en Naturalis) hebben we subsidie aangevraagd voor het ontwikkelen van Expeditie Online. Mede doordat we met gemeenschapsgeld werkten, kozen we er nadrukkelijk voor om een white label te ontwerpen. Expeditie Online is nu ontworpen voor Naturalis, maar is ook beschikbaar voor andere partijen die hun collecties online met een groot publiek willen delen. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam ontsluit als tweede museum de collectie online.

  • Q42
  • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  • Mondriaan Fonds
  • Fonds voor cultuurparticipatie
  • Prins Bernhard Cultuurfonds