Rijksmuseum

Dichter bij Johannes Vermeer, overview schilderijen

Dichter bij Johannes Vermeer is een hoogwaardige online ontdekkingstocht door alle Vermeer-werken, verteld door acteurs Stephen Fry en Joy Delima. Hierbij is het voor het eerst mogelijk bij een aantal werken tot op het kleinste detail in te zoomen en schilderijen te vergelijken door te zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer.

Dichter bij Johannes Vermeer, overview schilderijen

Online ontdekkingstocht

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft en liet een opvallend klein oeuvre na. Zoals Het Melkmeisje, Het Straatje, Meisje met de parel en Vrouw met de weegschaal. Er zijn nog 37 werken van zijn hand bekend. Verstilde, introverte scènes vol overtuigend illusionisme. De Vermeer-special toont al deze 37 schilderijen in hi-res beelden. Naast de 28 werken uit de tentoonstelling zijn ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen opgenomen. Online zijn dus meer Vermeers te bewonderen dan in het museum zelf.

Inzoomen op details en thema's

Waarin bij andere experiences de focus vaak ligt op losse werken, ligt deze hier op het overzicht van de verschillende werken bij en naast elkaar. De Vermeer experience zet steeds door middel van beweging en specifieke uitsnedes de schilderijen op andere manieren naast elkaar, waardoor je als bezoeker de thema’s van Vermeer kan ontdekken.

Terugkerende voorwerpen, zoals parels, gordijnen, wandkaarten maar ook dezelfde lichtinval komen naar voren. Daarnaast ontdek je ook de verschillende emoties van verstilling en verwondering in de groepen schilderijen. Vanaf het eerste moment zorgt de beweging voor een sprekend verhaal, waarbij de User Interface snel naar de achtergrond kan verdwijnen.

Inzoomen op vier vrouwen gezichten
Inzoomen op de gele mantel

Ultra hoge resolutie foto’s

Meerdere schilderijen zijn te bekijken op een ultra hoge resolutie van 5 micrometer. Dat is even gedetailleerd als de foto van de Nachtwacht die het Rijksmuseum een jaar geleden publiceerde. Hierdoor kan ook bij deze schilderijen van Vermeer worden ingezoomd tot de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zichtbaar worden. En dat allemaal zonder dat de performance er onder leidt, ook niet op mobiel.

Zelf aan de slag

De 37 schilderijen worden in de Vermeer-experience in je browser allemaal naast elkaar gebracht. Door bepaalde thema's of onderwerpen te selecteren kan je jouw eigen Vermeer verhaal maken en delen.

Samen met

De website is te bekijken op Rijksmuseum.nl/Johannes-Vermeer. De site is ontworpen door Fabrique en gebouwd door digital product studio Q42. Beide bureaus werken dit jaar al 20 jaar succesvol samen met het Rijksmuseum. De online experience Dichter bij Johannes Vermeer is mede mogelijk gemaakt door KPN.