Tentoonstelling Museum De Lakenhal op platform Things That Talk

De digitale tentoonstelling Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap van Museum De Lakenhal is te zien op het platform Things That Talk waar de bezoeker kan inzoomen op de objecten en de achterliggende verhalen kan ontdekken.

23 december 2021
Naturalis: Rog gevouwen in de vorm van een draak.
Naturalis: Rog gevouwen in de vorm van een draak. Foto: Cees de Jonge.

Historische objecten

Things That Talk is een innovatief platform dat kennisdeling tussen universiteiten, musea en bibliotheken bevordert. Met verhalen rond gefotografeerde objecten geeft het platform (historische) objecten die normaal achter gesloten deuren blijven, een stem. Things That Talk is vorig jaar ontwikkeld door Fabrique en Q42 met steun van de Universiteit Leiden. Het platform wordt nu ingezet om de tentoonstelling online te laten zien.

Vak apart

In Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap komen ruim twintig werken uit negen Leidse collecties bij elkaar, daterend uit verschillende eeuwen en afkomstig van over de hele wereld. Allemaal zetten ze je op hun eigen manier op het verkeerde been. Ze bootsen een zeldzaam materiaal, voorwerp of dier na. Ze tonen de kunst van het namaken, hebben een religieuze functie of brengen een politieke boodschap voor het voetlicht. Samen maken deze objecten duidelijk: misleiden is een vak apart.

Online en offline: een perfecte aanvulling

“Hopelijk is de tentoonstelling binnenkort ook weer in het museum te zien, want de fysieke en digitale tentoonstelling vullen elkaar perfect aan,” vertelt Things That Talk-projectleider en gastcurator Fresco Sam-Sin. “In het museum kunnen bezoekers zich verbazen over de fysieke voorwerpen, en met hun telefoon in de hand krijgen ze de kans om in het museum of thuis dichter bij de objecten te komen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De verdiepende online verhalen vertellen alles over de context van het voorwerp, de exacte reden van de vervalsing en de weg die het object sindsdien is gegaan.” Voorlopig is de tentoonstelling momenteel geheel digitaal te zien op thingsthattalk.net.

Things That Talk

De technische basis van Things That Talk is het door Q42 ontwikkelde Micrio. Met deze storytellingtool kan op makkelijke wijze data aan beeld gekoppeld aan de hand van zeer hoge resolutie-beeld. Gebruikers kunnen zelf afbeeldingen toevoegen, metadateren, en koppelen door middel van image-markers, tours, en audio (voice-over, muziek). Hierdoor ontstaat een gebruikersvriendelijke en multimediale ervaring die voor een groot publiek toegankelijk en interessant is. Fabrique heeft het platform vormgegeven. Alle elementen uit de identiteit draaien om het creëren van ruimte voor de verhalen en objecten. De set aan duidelijke interface-elementen is zo ontworpen om het ontdekken van verhalen te vergemakkelijken. Lees er meer over op onze Things That Talk
casepagina.