Portfolio Musea en erfgoed

Portfolio Royal Academy

Eindeloos dwalen door de collectie.

Al sinds de oprichting in 1768 is de Royal Academy of Arts de meest vooraanstaande Britse kunstenaarsvereniging. De 80 leden, allen schilder, beeldhouwer of architect, vormen zelf het bestuur en zijn verantwoordelijk voor het kiezen van nieuwe leden. 

De Royal Academy bezit een uitgebreide verzameling boeken, brieven en objecten, en een vooraanstaande kunstcollectie. De tentoonstellingen van de Academy kunnen concurreren met de grote musea in Londen. Binnen de bestaande website maakten we de unieke collectie van de Royal Academy op een aantrekkelijke manier toegankelijk.

Vraag

Maak in de aanloop van ons 250-jarig bestaan in 2018 onze collectie beter vindbaar. 

Royal Academy - north facing entrance - photo by Hayes Davidson

Oplossing

We integreerden zoeken in de hele website. Vooraf interviewden we kunsthistorici, vaste bezoekers, maar ook een jongere doelgroep over hun eisen en wensen. Vooral de jongere doelgroep vroeg verrassend genoeg juist om niet te veel structuur.  Een tijdlijn lijkt bijvoorbeeld al snel huiswerk en wordt daarom als onaantrekkelijk ervaren.

We ontwikkelden daarom een speelse ‘visual explorer’. Kunstwerken die in eerste instantie random worden geselecteerd spelen de hoofdrol. Op basis van deze werken kun je jezelf verliezen in eindeloos doorklikken.

Het ‘gewone’ zoeken naar de boeken, objecten en kunstwerken uit de collectie maakten we doodsimpel. Ook vanuit die gewone zoekmodule wordt je uitgedaagd om eindeloos door te klikken naar vergelijkbare kunstenaars, onderwerpen en technieken.

We ontwikkelden daarnaast een ‘curated gallery’ met audiofragmenten. Leden van de Royal Academy kiezen hun favoriete werken uit de collectie en vertellen over de kunstenaars en de invloed op hun eigen werk. Een mooie manier zelf thuis hoogtepunten uit de collectie te ontdekken, en bovendien te gebruiken als audiotour bij je bezoek aan de Academy.

Royal Academy curated gallery on tour - design Fabrique

Resultaat

Verschillende manieren om de unieke collectie te ontdekken, van functioneel tot speels. Zoeken wordt een beleving.

Royal Academy curated gallery - design Fabrique

Meer weten over dit project?

Bel Matthijs.

06-51031486

Of laat een bericht achter.

Bel me terug

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!