Portfolio Gezondheid en welzijn

Virtual reality tegen eenzaamheid.

De Gemeente Den Haag vroeg aan een strenge selectie van hackers en designers om een dienst te ontwikkelen die de kwaliteit van leven van ouderen zou verbeteren. Tijdens de Hackathon ‘Zorg voor Ouderen’ ontwikkelde het team van Q42 en Fabrique een gedeelde Virtual Reality ervaring. Met innovatieve VR-techniek helpen we eenzame ouderen op een nieuwe manier contacten te leggen.

Vraag

Hoe haal je ouderen uit een sociaal isolement? We dompelden ons een dag onder in de wereld van ouderen en gingen aan de slag.

original_images/2016-10-03_mg_4454_T4kNK3C.jpg

Oplossing

Als mensen ouder worden, wordt hun sociale kring kleiner. Hierdoor blijven ze vaker thuis. Zo kunnen ze in een vicieuze cirkel van isolement terechtkomen. Onze oplossing is de start van nieuwe relaties voor ouderen. De vele prikkels van een virtual reality-ervaring zijn aanleiding voor gesprekken die dieper gaan dan een praatje over het weer. Zo kun je samen met je maatje terug naar het strand van Curaçao of struinen door de Amsterdamse straatjes van de jaren ’70.

Met innovatie techniek wisten we de ervaring te synchroniseren en aan te bieden op locatie. Een andere toegevoegde waarde van onze oplossing is de extra reden voor ouderen om het huis uit te gaan en deze bijzondere VR-ervaring mee te maken op het dagcentrum.

original_images/elders_landschappen_3bsrOIZ.jpg

Resultaat

'Elders, a shared experience.' We sleepten er de hoofdprijs van de Hackathon mee in de wacht. Een eerste veldtest met de doelgroep leidde tot veelbelovende resultaten. We zijn nu in gesprek met zorginstellingen en subsidieverstrekkers om de dienst verder te ontwikkelen.

original_images/winnaars_haagse_hackaton_qXtA4hn.jpg

Meer weten over dit project?

Heb je vragen over de hackathon ouderenzorg van de Gemeente Den Haag? Bel of mail Anton.

Of lees meer over onze expertises op het gebied van Gezondheid en welzijn, Design research of Innovatie.

Bel of mail
Anton

Vanhoucke
Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!