Lancering indischmonument.nl

Vandaag lanceert de Stichting Nationale Herdenking het online herdenkingsmonument Indischmonument.nl. Een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Fabrique was verantwoordelijk voor het concept en design van deze bijzondere website.

15 juli 2021
Virtueel Indisch Monument

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Er wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië worden herdacht.

Tijdens de Nationale Herdenking wordt de Melati gedragen, de Indische jasmijn als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Dit symbool vormt nu ook het middelpunt van Indischmonument.nl. Bezoekers kunnen op deze online plek hun persoonlijke gedachten delen door een Melati te plaatsen op Indischmonument.nl. Door de vele Melati’s wordt het een groeiend en levend monument.

Een aaneengeschakeld beeldverhaal

Op Indischmonument.nl zijn ook vele foto’s, filmpjes, interviews en verdiepende verhalen te vinden die thematisch zijn georganiseerd en context bieden bij de persoonlijke gedachten. Ook is er een tijdlijn die de periode bestrijkt van 1942 tot nu, en daarmee een aaneengeschakeld beeldverhaal vormt van (historische) beelden. De Melati teksten worden op Indischmonument.nl automatisch aan de meest relevante thema’s verbonden. Eén kleine persoonlijke gedachte wordt op die manier onderdeel van alle gedeelde verhalen en het grote verhaal dat ons allemaal verbindt.

Licht en inspirerend

In het concept zochten we niet naar een ‘donker, statig’ monument, maar juist naar een plek die licht en inspirerend voelde, zonder het waardige, monumentale te verliezen. Een plek waar je kunt denken aan je dierbaren die nog in leven zijn maar waar je ook slachtoffers kunt herdenken. Door de verhalen in een exploratieve interface aan te bieden, voel je tijdens een bezoek aan het monument, hoe rijk het is. Hoeveel verhalen er worden verteld. Door het gebruik van grote beelden die achter elkaar voorbij komen brengen we de emotie achter de verhalen over.

Zanger Sjors van der Panne plaatst vandaag tijdens de officiële lancering van Indischmonument.nl een Melati voor zijn grootmoeder Hannie die in Bandung werd geboren. ‘De mensen van de eerste generatie die de verhalen uit eerste hand kunnen vertellen worden steeds ouder. En ik vind het belangrijk dat deze verhalen doorgegeven worden. Om die gedeelde geschiedenis dichtbij te houden. Indischmonument.nl is een monument waar al die verhalen bij elkaar komen en aan elkaar worden verbonden’.

De website is ontwikkeld door technisch partner Q42. Het beeld- en filmmateriaal komt van diverse openbare beeldbanken, inhoudelijke partners en beeldmateriaal dat gemaakt is in opdracht van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.