Rijksmuseum website en online tour bekroond met Europese designprijs

Het digitale platform van Rijksmuseum is dubbel bekroond met een Europese designprijs. Afgelopen weekend werden de European Design Awards uitgereikt, de designprijs voor uitmuntend communicatiedesign binnen Europa. Zowel de nieuwe website van het Rijksmuseum als de online tour langs de Meesterwerken werden bekroond met een award.

14 juni 2021
Voorbeelden mobiele site Rijksmuseum

Goud!

In de categorie Digital / Information Site was het goud voor de nieuwe website van het museum. De nieuwe website werd in november 2020 gelanceerd, in samenwerking met het digitale team van Rijksmuseum, Q42 en Fabrique. We creƫerden een innovatief storytellingplatform gekoppeld aan extreem groot beeld en een specifieke klantreis voor elke doelgroep. Zo worden bezoekers uitgenodigd om eindeloos rond te dwalen. Anders gezegd: de nieuwe Rijksmuseum-site is de Netflix voor kunst. Je kunt een heerlijk avondje 'art bingen' op rijksmuseum.nl.

Brons voor Meestwerken

Het brons ging in dezelfde categorie naar de Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken online tour, tevens een samenwerking met het museum, Q42 en Fabrique. Toen het museum tijdens de eerste lockdown fysiek zijn deuren niet meer kon openen, wilde het Rijksmuseum wel online open blijven voor iedereen. In slechts zes dagen werden nieuwe 360 graden-foto's voor de online multimediatour geschoten, maakten we de navigatiestructuur en hebben we bestaande content uit onder andere de museumapp op een nieuwe manier ingezet. Voor wie het Rijksmuseum even helemaal voor zichzelf wilt: Ontdek Rijksmuseum Meestwerken.

Eregalerij uitzicht vanuit een kabinet

ED-Awards

De European Design Awards zijn jaarlijkse prijzen die worden uitgereikt aan Europese design bureaus en ontwerpers voor uitmuntend communicatiedesign. De prijs is in 2007 in het leven geroepen om de kwaliteit van Europees communicatiedesign te tonen, te vieren en te bevorderen. De ED-Awards is een gezamenlijk initiatief van designtijdschriften uit heel Europa en wordt onderschreven door de International Council of Design. De ED-Awards worden beoordeeld door een jury die bestaat uit journalisten en designcritici van vijftien Europese designtijdschriften.

Nederland was dit jaar als land de grootste kanshebber op de meeste winst, met 35 genomineerde ontwerpprojecten. Gevolgd door Noorwegen en Duitsland met respectievelijk 26 en 25 nominaties. Alle winnaars -van dit jaar en de afgelopen jaren- zijn te bekijken op de ED-Awards website.