#rijksmuseumthuis: 10 manieren om het Rijksmuseum thuis te ontdekken


Het Rijksmuseum lanceert vandaag een nieuwe online rondgang door de Eregalerij. Scrollend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten & Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen.

Vanaf vandaag is het platform Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken gratis beschikbaar in het Nederlands en Engels. Wij zijn supertrots op deze samenwerking met het museum en partner Q42! Geniet vanuit huis van de mooiste meersterwerken van het Rijkmuseum.

26 maart 2020

Nu het museum fysiek niet de deuren kan openen is het Rijksmuseum online open voor iedereen. Onder de noemer Rijksmuseum Thuis biedt het Rijksmuseum 10 verschillende online platforms en series:

 1. Rijksmuseum opent Eregalerij online
  Met Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken lijkt het net alsof je in het hart van het museum op pad bent met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij en is voor iedereen toegankelijk door de toevoeging van tekst- en audiofragmenten. Ook is de interactieve website Beleef de Nachtwacht opgenomen waardoor er extra veel verhalen beschikbaar zijn over Rembrandts beroemdste werk.
  Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken is connected by KPN.
 2. Rijksmuseumconservatoren vanuit hun eigen huis
  De conservatoren van het Rijksmuseum delen vanuit huis in korte video’s verhalen over hun favoriete kunstwerken. De video’s verschijnen op de sociale mediakanalen van het Rijksmuseum. In de eerste video vertelt hoofd Schilder- en beeldhouwkunst Pieter Roelofs over Het Huishouden van Jan Steen.
 3. Rijksstudio: de online collectie
  Met Rijksstudio kan iedereen bijna 700.000 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie tot in het diepste detail bekijken, downloaden en delen.
  Rijksstudio is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
 4. Rijks App
  De Rijksmuseum app biedt ook thuis voldoende vertier met multimediatours, Rijksstudio en meer onder één knop. Scroll en swipe door de kunstwerken en zoom in tot de kleinste details. Ook biedt de Rijks App een online tour in Nederlandse gebarentaal. In de nieuwe geavanceerde versie die over een paar weken gelanceerd wordt, is het ook mogelijk om zelf tours te maken.
  De Rijks app is connected by KPN.
 5. Operatie Nachtwacht
  Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Operatie Nachtwacht. Op de webpagina van Operatie Nachtwacht leggen experts uit wat voor onderzoek zij doen naar Rembrandts beroemdste werk in video’s en artikelen.
  Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner AkzoNobel, The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, American Express Foundation, Segula Technologies, Bruker Nano Analytics, Stichting Zabawas, Stichting Thurkowfonds en particuliere schenkers via het Rijkmuseum Fonds.
 6. RijksCreative
  Op het YouTube kanaal RijksCreative lichten docenten van de Teekenschool in korte tutorials technieken van de grote meesters toe. Er staan inmiddels drie seizoenen online.
 7. RijksTube
  Op het YouTube kanaal RijksTube vind je korte video’s waarin vanuit de kunst wordt gekeken naar hedendaagse popcultuur. Zo worden er bijvoorbeeld verbanden gelegd tussen De Nachtwacht en de poster van Avengers: Infinity War.
 8. Rijks Stories
  Volg de verhalen van het Rijksmuseum, waaronder video’s van de conservatoren, de Instagram live serie Sleutels van het Rijks, exclusieve kijkjes achter de schermen en de blog 10 dingen... Wat zijn bijvoorbeeld de 10 dingen die je altijd al hebt willen weten over de Japanse tempelwachters?
 9. Podcast In het Rijks
  In de podcast In het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars verhalen over kunstwerken en hun makers. De nieuwste aflevering Caravaggio-Bernini is nu te beluisteren via de bekende podcast apps.
 10. Rijksmuseum voor families
  Ook online is er voor families en kinderen genoeg te beleven. Op de Rijksmuseumwebsite staan kleurplaten, Quest-strips en magazines speciaal voor kinderen.