Dutch Design Award voor The Interceptor

The Ocean Cleanup en Fabrique wonnen vanmiddag een Dutch Design Award in de categorie Product voor The Interceptor! Zo’n 80 procent van al het plastic afval in de oceanen wordt aangevoerd door rivieren. The Interceptor is The Ocean Cleanup’s antwoord op dit probleem. “Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser”, aldus de jury.

23 oktober 2020
Dutch Design Award The Interceptor

The Interceptor is ontworpen om zelfstandig afval uit rivieren te verzamelen en werkt voor 100% op zonne-energie. Het afval komt The Interceptor binnen met de natuurlijke stroming van de rivier waarna het via een lopende band wordt opgevangen. Elke Interceptor heeft een internetverbinding, waardoor The Ocean Cleanup continu prestaties en gegevens kan verzamelen en lokale operators automatisch geïnformeerd worden wanneer de afstortcontainers vol zijn.

De kracht van The Interceptor zit hem in de autonome werking en de schaalbaarheid van de productie. Want hoe meer er in gebruik gesteld worden, hoe meer er opgeruimd wordt en hoe meer het einddoel van deze Nederlandse non-profit in zicht komt: schone oceanen.

En dit zegt de jury:

Structurele oplossingen bedenken voor grote bedreigingen van het milieu is een gigantische ambitie. The Ocean Cleanup laat zien dat het een proces is waarin je al doende leert. Ondanks alle druk en kritiek op eerdere projecten, schetsen Boyan Slat en Fabrique nu moedig een nieuw scenario dat een flinke stap dichter bij de bron het probleem aanpakt: het plastic afval dat via rivieren in de oceanen terechtkomt. Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser. De techniek is op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.

Meer informatie en mooie video’s en foto’s vind je op de website van The Ocean Cleanup.