Fabrique en openbaarvervoerbedrijf GVB ontvangen Erkenning Goed Industrieel Ontwerp

Gisteravond vond de feestelijke uitreiking van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2019 plaats in Eindhoven. Het GVB en Fabrique ontvingen de erkenning voor de nieuwe kaartautomaat, die deze zomer geplaatst is bij ca 140 opstapplaatsen voor de Amsterdamse tram, bus en metro.

20 oktober 2019
Design nieuwe ticketverkoopmachine GVB

De kaartautomaten van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Fabrique kreeg de vraag om een nieuwe automaat te ontwerpen, met als hoofddoel een snellere doorstroming. Het was de eerste keer dat het GVB een ontwerpbureau inschakelde voor het ontwerp van een kaartautomaat. Voor de nieuwe kaartautomaten werkten wij samen met ons zusterbedrijf Fabrique Public Design.

Van bordkarton naar metrostation

Fabrique observeerde en analyseerde eerst het gebruik van de huidige automaten, die niet bepaald gebruikersvriendelijk bleken wat de soft- en hardware betreft. Vervolgens werden in iedere fase de ontwerpen uitgebreid getest. Van bordkartonnen bouwsels tot realistische mock-ups in metrostations. Zo kon tijdens het hele ontwerpproces rekening gehouden worden met alle soorten gebruikers.

Er is veel aandacht geschonken aan het samenspel tussen het touchscreen en de fysieke elementen. De animaties op het scherm zorgen samen met goed getimede geluiden en oplichtende leds in de hardware voor een vloeiende flow door de interface. Veel gebruikte producten kregen een plek op het startscherm: 95% van de reizigers vindt direct het juiste ticket.

Zusterbedrijf Fabrique Public Design erkenning voor buitenreclame Heineken

Ons zusterbedrijf Fabrique Public Design uit Delft ontving tevens een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp voor het Heineken Iconic Outdoor Sign dat zij in samenwerking met VBAT ontwierpen. Buitenreclame is van vitaal belang voor het Heineken merk. Het gaat hierbij niet alleen om het herkenbaar maken van het merk, maar ook om de gewenste uitstraling en merkpersoonlijkheid uit te dragen. De nieuwe haaks op de gevel gemonteerde lichtbak van Heineken is bedoeld om wereldwijd te worden geïmplementeerd in de publieke ruimte.

De GIO

De Stichting Designlink is een platform voor hoogwaardige initiatieven die tot doel hebben de ‘designketen’ te professionaliseren. Met de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (kortweg de GIO) benadrukt Designlink het buitengewone belang van integrale productontwikkeling en stimuleert zij de toepassing van industrieel ontwerpen. Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp is geen prijs maar een kwaliteitsstempel voor goed vakmanschap. Een onafhankelijke vakjury onder voorzitterschap van Jan Siebers en verder bestaande uit Zuzanna Skalska en Hans Robertus heeft na een fysieke beoordeling 36 inzendingen voorgedragen voor een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2019! Een overzicht van deze erkende inzendingen is te vinden op de website van de GIO.