Below the surface: de archeologische vondsten van de Noord/Zuidlijn


Op woensdag 13 juni 2018 zijn de resultaten gepresenteerd van het 15 jaar lang durende archeologisch onderzoek, dat plaatsvond tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De vondsten vertellen de geschiedenis van Amsterdam. Het gaat om ‘spul’ dat Amsterdammers door de eeuwen heen in de rivier de Amstel hebben gegooid. Benieuwd? Ga naar belowthesurface.amsterdam. Fabrique was verantwoordelijk voor het concept en het visueel- en UX design van de website met Q42 als technisch partner.

14 juni 2018
Detail product - design site Below The Surface

De Noord/Zuidlijn volgt de bedding van de rivier de Amstel. De archeologen van Amsterdam hebben onder leiding van stadsarcheoloog Jerzy Gawronski in de bouwputten van de Noord/Zuidlijn in het Damrak en Rokin bijna 700.000 vondsten gedaan. 20.000 van deze vondsten worden getoond op de website Belowthesurface.amsterdam.

Maak je eigen vitrine op belowthesurface.amsterdam

De 20.000 archeologische vondsten bieden achtergrondgegevens over gebruik, materiaal, herkomst en datering ervan. Met een tijdlijn die begint voor onze jaartelling en die loopt tot 2005, zijn in deze enorme verzameling grote sprongen in de tijd te maken. Je ziet bijvoorbeeld speelgoed uit de 15e eeuw naast speelgoed uit de 18e eeuw of een plastic pistooltje van nu.

Bekijk het gevonden ‘spul’ en stel je eigen vitrine samen op Belowthesurface.amsterdam. Je kunt de vondsten ook bewonderen in de vitrines op metrostation Rokin, in de fotocatalogus Spul en de documentaire ‘Amstel, spiegel van de stad’. Benieuwd naar andere websites die Fabrique ontworpen heeft? Klik hier.

De site 'Belowthesurface.amsterdam' is ontwikkeld door Monumenten & Archeologie en het CTO Innovatieteam van de gemeente Amsterdam in samenwerking met Q42 en Fabrique.