NTR lanceert interactieve documentaire over Escher


Graficus M.C. Escher maakte met Metamorphose II één van zijn beroemdste werken. In de interactieve documentaire De metamorfose van Escher staat dit werk centraal. De metamorfose van Escher stelt de websitebezoeker in staat het werk en leven van Escher van heel dichtbij te ontdekken en beleven. Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken. Je kunt door het werk heen en weer bewegen en inzoomen op bijzondere details. Via audiotours kom je meer te weten over het persoonlijke leven van Escher, de technieken die hij gebruikte en zijn werk in kunsthistorisch perspectief. Niet alleen Metamorphose II, maar ook een tiental andere werken zoals Relativiteit, Reptielen en Verbum zijn op die manier te beleven.

De speciaal gecomponeerde muziek van Paul M. van Brugge geeft de interactieve documentaire een extra meeslepende ervaring. Voor het jonge publiek biedt de website een speciale Klokhuis Tour.

23 april 2018

Metamorfose Machine

Geïnspireerd geraakt? Op de website kun je ook aan de slag met je eigen stukje metamorfose. Technieken die Escher over de jaren met de hand ontwikkelde zitten nu ingebouwd in de zogenaamde ‘Metamorfose Machine’. Je kunt je zelf gemaakte afbeeldingen roteren, spiegelen, verschuiven en vervolgens morfen naar een tweede afbeelding. Je gecreëerde werk voeg je vervolgens toe aan het digitale ‘Gesamtkunstwerk’; een oneindige online metamorfose. Ook kun je je eigen werk downloaden, printen en delen met anderen.

De interactieve documentaire De metamorfose van Escher kwam tot stand in samenwerking met de M.C. Escher Foundation en is gelanceerd in dezelfde periode als de start van de Escher tentoonstelling in het Fries Museum (onderdeel van Leeuwarden Culturele hoofdstad). Bezoekers van de tentoonstelling kunnen via een digitale tafel de interactieve documentaire beleven.

NTR & Escher

De NTR besteedt dit jaar veel aandacht aan Escher. Naast de interactieve documentaire is er vanuit SchoolTV aandacht voor de beroemde Nederlandse kunstenaar, is een uitzending van Het Klokhuis gewijd aan het werk en leven van Escher (26 april) en zendt de NTR later dit jaar in Het Uur van de Wolf de film M.C. Escher, het oneindige zoeken uit.

De interactieve website De metamorfose van Escher is gemaakt door hetzelfde team dat in 2016 de techniek achter Jheronimus Bosch - De Tuin Der Lusten ontwikkelde. Deze prijswinnende interactieve site over Jheronimus Bosch kreeg internationale persaandacht en werd bekeken door ruim 1,3 miljoen unieke bezoekers.

Ga naar ntr.nl/escher

Concept: NTR, Fabrique & Q42

Research & teksten: Marijnke de Jong

Design: Fabrique

Techniek: Q42

Muziek: Paul M. van Brugge

Eerder maakten we in samenwerking met Q42 voor de NTR de prijswinnende interactieve website De Tuin der Lusten van J. Bosch.