GroundHawQ wint The Hague Innovators.

Het project GroundHawQ heeft de eerste prijs in de wacht gesleept bij The Hague Innovators Challenge 2017. De zelfrijdende drone is ontwikkeld door Hack the Planet, een samenwerkingsverband tussen Q42 en Fabrique.

20 januari 2017
GrounHawQ wint The Hague Innovators 2017

Hoe bestrijd je stroperij in Afrika? Gebieden monitoren vanuit de lucht is niet altijd mogelijk, vanwege militaire of andere beperkingen. De oplossing: GroundHawQ, een zelfrijdend autootje dat ook in moeilijk begaanbare gebieden grote afstanden kan afleggen.

Het ontwerp van GroundHawQ is geïnspireerd op de Curiosity Mars Rover van NASA. Doordat de wielen onafhankelijk van elkaar bewegen kan GroundHawQ rotsen en obstakels trotseren. Alle onderdelen zijn speciaal ontworpen en 3D-geprint. In de waterdichte behuizing zit een mini-computer, een autopilot en een batterij.

Door het wagentje uit te rusten met verschillende sensoren kan GroundHawQ voor een enorme variëteit aan problemen worden ingezet. Voor de bestijding van stroperij, maar bijvoorbeeld ook voor het afleveren van medicijnen in moeilijk begaanbare gebieden. Op dit moment zijn we op zoek naar partners om GroundHawQ ook echt in te kunnen zetten.

Met de Innovators Challenge stimuleert de gemeente Den Haag start-ups, bedrijven, organisaties en studenten om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor een betere wereld. Naast GroundHawQ waren er nog acht andere projecten genomineerd.