Fabrique schrijft geschiedenis met een interactief verhaal over The Great Fire of London.

In 1666 legde een verwoestende brand vrijwel de complete binnenstad van Londen in de as. Precies 350 jaar later maakte Fabrique in opdracht van Museum of London een interactief verhaal over ‘The Great Fire’. Informatief en educatief, maar ook avontuurlijk en spannend; met de website blazen we het stof van de geschiedenis en brengen we het verhaal van de ramp weer tot leven.

2 september 2016

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van London begon op 2 september 1666 in een bakkerij. De brand leek eerst nog vrij onschuldig. ‘A woman could piss it out,’ aldus de burgemeester die ’s nachts een kijkje kwam nemen. Maar door de combinatie van extreme droogte en een opkomende storm groeide de brand uit tot een verzengende vuurzee. Vijf dagen later was een groot deel van Londen verwoest.

De website "Fire of London" brengt de geschiedenis van de brand weer tot leven. Samen met technische partner Logirix ontwikkelden we een interactief verhaal dat je terugbrengt naar 350 jaar geleden. Aan de hand van historische kaarten, voorwerpen en geschriften uit verschillende collecties vertellen we de gebeurtenissen vanuit vier gezichtspunten. Door de verschillende perspectieven, uitstapjes en dwarsverbanden bepaalt de bezoeker zelf hoe hij het verhaal beleeft; van snel en feitelijk tot verhalend met veel diepgang.

De kenmerkende illustraties van Levi Jacobs geven de site een geheel eigen gezicht. De verrassende ‘easter eggs’ maken het bladeren extra leuk; zo ontdek je waarom Parmezaanse kaas snel in veiligheid werd gebracht en wat er met de huisdieren gebeurde. Tegelijkertijd staan de conservatoren en historici van het museum en partners garant voor een compleet en wetenschappelijk verantwoord verhaal. Het project is een samenwerking van Museum of London, London Metropolitan Archives, Guildhall Art Gallery, The Monument, Arts Council England en City of London Corporation.

The Great Fire wordt deze maand op verschillende plaatsen in Londen herdacht. De tentoonstelling Fire! Fire! in Museum of London is nog tot 17 april 2017 te bezichtigen.

Bekijk het interactieve verhaal hier: fireoflondon.org.uk/story/the-fire/