'Ballet in the Studio' toont dansers zonder opsmuk.

Na maanden voorbereiding ligt het boek nu in de winkel: Ballet in the Studio. Fotograaf Rob Becker legde dansers, balletmeesters en choreografen uit negentien landen vast. Niet in de spotlights van het podium, maar in de kale ruimte van de balletstudio. Zonder opsmuk. De persoonlijke foto’s zijn rauw en puur, de dansers spontaan en kwetsbaar. Fabrique verzorgde de vormgeving van het opvallende boek.

9 december 2016

De samenwerking tussen Rob Becker en Fabrique gaat terug tot de jaren negentig, de beginjaren van ons bureau. De foto’s die Rob maakte als huisfotograaf bij 2 Meter Sessies prijken op veel cd-hoesjes die Fabrique in die tijd heeft ontworpen. De stap van popmuziek naar ballet is volgens Rob niet zo groot als het lijkt. “Ballet is meer rock-’n-roll dan de meeste mensen denken. Het vergt uiterste mentale en fysieke kracht en inspanning. Het is heel veeleisend,” vertelt hij in een interview in het boek.

Als balletliefhebber raakte Rob vijf jaar geleden bevriend met dansers van het Nationale Ballet. Het verschafte hem toegang tot de balletstudio’s. Zijn ervaring als popfotograaf kwam daarbij goed van pas. Ook bij ballet is het belangrijk om in korte tijd het juiste moment te vangen; vaak een kwestie van tienden van seconden. Toen een van de foto’s viral ging op Facebook werd het idee geboren om samen met Fabrique een boek te maken.

Met zijn foto’s weet Rob Becker zowel de persoonlijkheid van dansers als de kracht van hun beweging te vangen. Het zijn geen foto’s van repetities. De foto’s tonen de dansers zonder opsmuk; experimenterend, poserend, vrij, puur en -vooral- persoonlijk. Soms met een vragende blik in de ogen of met de tong uit de mond.

De geometrie van de balletposes is het uitgangspunt van de vormgeving van het boek. We kozen de GT Haptik als font, een karakteristieke en geometrische letter. Symmetrie en ritme vind je ook terug in de keuze en plaatsing van de foto’s. De barre loopt als een doorlopende horizontale lijn door het boek. De afwerking van het boek is net als de foto’s rauw en verfijnd tegelijk. De rug van het boek is open: het stiksel van de binding is gewoon zichtbaar.

De bijzondere foto’s en de bijzondere vormgeving maken Ballet in the Studio tot meer dan een beeldreportage over balletdansers. “Een kunstboek over een kunstvorm,” schrijft Jozef Varga, eerste solist bij het Nationale Ballet, in het voorwoord.

-
Ballet in the Studio is te koop in de betere boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij Lecturis.
-