Levi Jacobs schildert De Muur.

Langs de catwalk van vestiging Rotterdam loopt De Muur. Twintig strekkende meter tentoonstellingsruimte die we ieder half jaar 'cadeau' geven aan een kunstenaar, ontwerper, illustrator of fotograaf.

Voor deze editie vroegen we de Rotterdamse illustrator / beeldmaker Levi Jacobs. Hij maakte voor ons eerder al de illustraties bij de website over The Great Fire of London. Levi leverde geen half werk. In plaats van wat werk op te hangen nam hij De Muur volledig over. We vroegen Levi naar het hoe en waarom van zijn muurschildering.

24 november 2016

Levi voor zijn muur

Waar kunnen we je van kennen?

Als illustrator zou je me kunnen kennen van het redactioneel werk dat ik regelmatig maak voor bijvoorbeeld Vrij Nederland, De Morgen en Viva.

Rotterdammers kennen me misschien van mijn muurschildering die ik gemaakt heb in het Delftse Hof.

Wat is het idee achter je muurschildering?

De opdracht van Fabrique was heel vrij. Het moest alleen in het thema herfst/winter passen. Heb met dit idee een ontwerp gemaakt waar herfst- en winterelementen terugkomen in een soort van gestileerde compositie.

Je zou er een narratief in kunnen zien van een schaatser die valt. Door de verhouding en perspectief zie je alleen wat er op de grond gebeurt. Alles daarboven wordt afgesneden.

Welke materialen heb je gebruikt?

Ik heb gewerkt met acrylverf. Dat is binnen handiger is dan de spuitverf die ik buiten meestal gebruik. Ik breng het op met kleine verfrollertjes. Deze muur was extra moeilijk omdat een zwarte muur heel moeilijk dekt. Ik moest elk vlak wel 4 of 5 keer overschilderen.

Hoe ga je te werk?

Ik maak altijd eerst een schets en die kleur ik dan digitaal in om de kleuren te bepalen voordat ik verf ga kopen. Ik schets het ontwerp eerst op de muur doormiddel van een raster. Daardoor is het makkelijker om de verhouding van de schets zo groot op de muur te krijgen. Daarna is het een kwestie van vlakjes inkleuren.

Tevreden?

Ik ben blij met het resultaat en met de kans om dit te mogen maken in zo’n toffe ruimte. Terwijl je bezig bent vergt het wel veel van je geduld. Vooral als je alles zo vaak moet overschilderen. Je ergert je aan imperfecties. Later vergeet je die weer als je afstand neemt en meer kan genieten van het eindresultaat.

Wat kunnen we verder van je verwachten?

Binnenkort komt mijn eerste zine uit; volledig gerisoprint. Uitgegeven door Corners uit Seoul. Twee jaar geleden was ik voor het eerst in Korea. Ik heb er veel inspiratie opgedaan en er goede contacten aan overgehouden. Afgelopen zomer heb ik daar ook een aantal muurschilderingen gemaakt.