Nieuwe website Van Gogh Museum.


27 augustus 2014 - Vandaag lanceert het Van Gogh Museum zijn nieuwe website. Centraal staan de verhalen over het leven en werk van Nederlands bekendste kunstenaar. Bezoekers kunnen verschillende thema’s over het werk en leven van Vincent van Gogh ontrafelen. Fabrique ontwikkelde samen met technische partner Q42 de nieuwe website voor het museum.

27 augustus 2014

Het Van Gogh Museum bezit een rijkdom aan kennis over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het beheert de grootste collectie schilderijen, tekeningen en prenten van Van Gogh ter wereld (201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten). Het ontsluiten van deze enorme rijkdom is de missie van het museum. Het Van Gogh Museum vroeg Fabrique een website te ontwikkelen die deze missie ondersteunt: het werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken om hen te verrijken en te inspireren.

De nieuwe site maakt niet alleen de collectie en daarmee het museum toegankelijk, maar ook de kunstenaar. Op het startscherm is een scherpe keuze gemaakt waarmee het overgrote deel van de bezoekers direct wordt bereikt. Het scherm is gesplitst in een faciliterend deel (‘Bezoek het museum’) en een inspirerend deel (‘Ontmoet Vincent’).

‘Bezoek het museum’ geeft snel en duidelijk de praktische informatie over openingstijden, route en tickets. ‘Ontmoet Vincent’ verleidt bezoekers met bijzondere verhalen over het werk én het leven van Vincent van Gogh. Elk verhaal is speciaal geschreven en ontworpen en biedt iedere keer weer een nieuwe ingang naar het werk van Vincent en zijn tijdgenoten. De bezoeker kan snel door een verhaal heen of verdwalen in de zijpaden en schilderijen, die onderdeel vormen van het verhaal. De verhalen zijn voortdurend in beweging: elke twee maanden wordt een nieuw thema gepubliceerd. Bezoekers van de website en het museum worden uitgenodigd input te geven om zo de verhaallijn in 2015 mee te bepalen.

De responsive website is tablet first ontworpen; met grote bedieningselementen en grote, lekker leesbare tekst. Het resultaat is een website met prachtige verhalen die de passie en bezieling van Vincent voor een nationaal en internationaal publiek over het voetlicht brengen. Vangoghmuseum.nl is een website die niet alleen informeert, maar vooral ook inspireert en verrijkt.

Naast de website voor het Van Gogh Museum werken we op dit moment aan de vernieuwing van de multimedia tour door het museum. Deze vernieuwde tour zal eind 2014 worden gelanceerd.