Weer even contact dankzij ‘Muziek van Toen’.

Een glimlach op het gezicht en een aanknopingspunt voor een gesprek. IDTV Docs en Fabrique presenteren de muziek-game 'Muziek van Toen'. Een site die door middel van muziek een brug slaat tussen dementerende ouderen en jongeren van nu.

23 september 2013

Mensen met dementie verkeren vaak in een isolement. Muziek geeft een sterke prikkel die weer oude herinneringen terugbrengt. De site www.muziekvantoen.nu koppelt muziek van vroeger aan momenten van de dag en gebeurtenissen van vroeger. Dat is belangrijk, omdat jonge mensen vaak niet meer weten naar welke muziek iedereen vroeger luisterde. Zo krijgen verzorgers, familie en vrienden weer een aanknopingspunt voor een gesprek met demente mensen.

In ‘Muziek van Toen' kies je een thema dat aansluit bij het moment waarin je gesprekspartner zit. Bijvoorbeeld “in bad gaan”. Je kunt ook kiezen uit welk decennium je samen muziek wil luisteren: het beste werkt het met muziek uit iemands tienerjaren. Populaire muziek uit de vier decennia van 1940 tot 1980 is gekoppeld aan belangrijke gebeurtenissen uit diezelfde jaren en een gespreksopening. De Andrew Sisters of Jimi Hendrix brengen weer herinneringen aan de oorlog, waarbij het afhangt van de artiest of het de Tweede Wereldoorlog of die in Vietnam is.

Door een profiel aan te maken kan de verzorger bijhouden welke muziek en onderwerpen het meest aanslaan. Het is ook mogelijk zelf familieklassiekers en muziek die aansluit bij iemands levensverhaal toe te voegen. Het responsive ontwerp van de app maakt het mogelijk om de app op alle devices te gebruiken, in het bijzonder op tablets en smartphones.

‘Muziekvantoen.nu’ is gelanceerd als onderdeel van de campagne DementieEnDan. De multimediale campagne laat zien wat er nog wél kan met dementie. DementieEnDan presenteert nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen, documentaires en educatieve clips. En natuurlijk slimme sites die dementerenden weer even een glimlach op het gezicht bezorgen.