Miljoenste passagier Self-Service Passport Control op Schiphol

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft vorige week op Schiphol de miljoenste reiziger verwelkomd die gebruik heeft gemaakt van de self service paspoort controle. Dit feestelijke moment illustreert de geslaagde publiek- private samenwerking op dit dossier. Fabrique is verantwoordelijk voor het vriendelijke en toegankelijke ontwerp van deze automatische paspoortscan waarbij de gebruiker centraal staat.

11 februari 2013

Sinds 27 maart 2012 is het voor personen boven de 18 jaar in het bezit van een paspoort met een chip afgegeven door een van de EU landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland mogelijk gebruik te maken van deze self- service paspoort controle poortjes. Het gebruik is kosteloos. Met gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort, ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en op gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole snel, eenvoudig en toch veilig te laten verlopen en ondersteunen de Koninklijke Marechaussee in hun werk. Die houdt daardoor meer tijd over voor gedragsprofiling van reizigers. De Marechaussee houdt op afstand toezicht op de poortjes, en kan altijd besluiten een reiziger nader te controleren.

In totaal zijn er 36 poortjes op Schiphol beschikbaar voor reizigers (bij vertrekhal 3, aankomsthal 3 en bij het grensfilter tussen het Schengengebied en Niet- Schengengebied). Het gebruik van de poortjes is positief ontvangen door reizigers. Met het verwelkomen van de 1 miljoenste passagier is een mijlpaal bereikt. Naar verwachting zal het aantal passagiers dat gebruik maakt van de automatische grenspassage in 2013 verder toenemen. Dit jaar zullen de poortjes ook geschikt gemaakt worden voor gebruik door personen jonger dan 18 jaar oud en ID-card houders.