Fries Museum lanceert luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal.

Op 3 december lanceert het Fries Museum als eerste museum in Nederland een luisterroute. De luisterroute is een innovatieve audiotour, waarmee bezoekers een non-stop geluidswandeling maken van een uur door het Fries Museum. Samen met het museum en initiatiefnemer Johan Idema bedachten wij het communicatieconcept voor de Luisterroute. Het concept bestaat uit de naam (Luisterroute), pay-off (Laat je meenemen), fotografie en diverse voorbeeldmiddelen (flyer, poster, narrowcasting en ontwerp audiodrager). Tevens produceerde we samen met fotograaf Jouk Oosterhof de fotoshoot met Jan Jaap van der Wal.

3 december 2013

Met verhalen, interviews en muziek leidt verteller cabaretier Jan Jaap van der Wal de bezoekers door het hele gebouw. Hierbij komen de historie en architectuur van het museum, de topstukken op zaal, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien, allemaal aan bod. De luisterroutes worden vanaf 3 december verhuurd aan de kassa en zijn te downloaden als app via de App Store of Google Play

Waar gaat de luisterroute over?

Jan Jaap van der Wal, zelf geboren en getogen in Leeuwarden, geeft in de luisterroute zijn persoonlijke impressie van Friesland, de Friezen én het Fries Museum zelf. “Dit museum staat midden in het leven, midden in de stad, alsof het alles wil opslurpen dat Fries is.”, aldus Van der Wal. Ook andere betrokkenen bij het museum doen in de luisterroute hun verhaal. Architect Hubert-Jan Henket vertelt hoe hij de architect van het museum werd, vormgeefster Claudy Jongstra vertelt over haar tapijt in de lobby, Jort Kelder over de Poptaschat in de collectie, directeur Saskia Bak over de paalworm als bedreiging voor Friesland en vormgeefster Nynke-Rixt Jutema over de krukjes in het museum met pootjes van klei. Zelfs de buurman van het Fries Museum komt in de luisterroute aan bod.

Wat is een luisterroute?

Met de luisterroute vindt het Fries Museum de traditionele museum audiotour opnieuw uit. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Ook luisterroutes in andere musea

Na het Fries Museum lanceren ook de Kunsthal Rotterdam, het Van Abbemuseum en Museum Beelden aan Zee tussen nu en volgend najaar luisterroutes. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes en nodigde de vier musea uit om mee te doen. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door in een vroeg stadium financieel garant te staan.