Symposium & Book release party Get Agile!


Op 29 november werd Get Agile! Scrum for UX, design & development officieel gepubliceerd. Get Agile! is het handboek voor Scrum met daarin de ervaringen en tips van Fabrique. Tijdens een symposium vertelden een klant, een technisch partner en een ervaren scrumcoach over hun positieve en minder positieve ervaringen met Scrum. Het event werd afgesloten met het uitreiken van het eerste exemplaar en een signeersessie.

4 december 2012

Scrum, wat is het?

Patrick Sanwikarja, co-auteur van Get Agile! legt in 3 minuten uit hoe het zit met Scrum en het boek. “Scrum is een methode om snel digitale producten zoals apps en websites te ontwikkelen, waarbij het ritme bepalend is en niet het resultaat. Je werkt daarbij met een multidisciplinair team in één ruimte en levert in zogenaamde ‘sprints’ (delen van) het product op. Tussentijds wordt er getest. Bij Fabrique hebben we daar sinds 2008 ervaring mee en die ervaring hebben we gebundeld in een boek. Het boek geeft praktische handvatten om te scrummen en brengt zowel de voor- als nadelen van deze methode in beeld.”

Voor- en nadelen

Dat er voor- en nadelen aan Scrum zitten ondervond ook Barend Heerema, projectmanager Internet & Social Media Benelux voor Flexa bij AkzoNobel. Flexa stond voor de uitdaging een nieuwe website te ontwikkelen die beter aansloot bij hun vernieuwde strategie. Op basis van geformuleerde uitgangspunten bleek Scrum de ideale methode te zijn om de website te realiseren. “Het project is afgerond binnen de gestelde tijd en (bijna) binnen budget. Het straalt af op AkzoNobel en het heeft internationaal effect. En de verhouding kwaliteit /geïnvesteerde tijd is hoog. Echter, er zijn ook valkuilen. Scrum kan te snel gaan! Daardoor kun je merken dat je product nog meer bugs bevat dan je al had verwacht. Er moeten intern keuzes gemaakt worden, dat kan heel lastig zijn. De product owner moet werkelijk mandaat hebben. En als laatste is het van belang dat alle teamleden vol meedraaien in de Scrum en niet ook nog andere projecten doen. Alleen met een dedicated team werkt het.”

Succesvol met Scrum

Nicole Bunink, freelance agile- en scrumcoach, onderschrijft dat Scrum alleen werkt als iedereen er voor gáát: “Scrum is een methode binnen de Agile filosofie. En Agile is een mindset die je moet hebben. Dat gaat veel verder dan het leggen van een proces op een organisatie. Je hebt awareness en training nodig, brede steun in de organisatie, een zelfsturend en gemotiveerd team én een veilige omgeving waarin dat team kan werken. Want Scrum is leren, en dat is vallen en opstaan. Daar moet ruimte voor zijn.”
Kars Veling, Founder en CTO van Q42 vraagt zich af ‘does it mix? En met ‘it’ verwijst hij naar de designers en techneuten in het scrum team. Want technische targets en designertargets zijn vaak heel verschillend. “Het is belangrijk elkaar te begrijpen, dat je meegaat in elkaars verhaal. Laat bijvoorbeeld designers tech stories inschatten en demo óók tech stories. Dan wordt Scrum succesvol.” Veling noemde Scrum ‘een ziekte van deze tijd’. "Wij hier in de zaal hebben allemaal Scrum. Het enige dat helpt is tweemaal daags een dosis pragmatisme en als je er echt niet meer uitkomt kun je er het beste maar een goed boek over schrijven."

Symposium & book release party Get Agile! from Fabrique on Vimeo.

Dit is 'm: het eerste scrumproject

Hoe het nu eigenlijk zo ver gekomen is, met Scrum en het schrijven van een boek, vertelt Pieter Jongerius, hoofdauteur van Get Agile! en strateeg/partner bij Fabrique.
“We waren bij Fabrique al een tijdje op zoek naar een project dat we veilig als eerste konden scrummen en we vonden het maar niet. Tot we tegenover een boze klant zaten die tegen ons riep ‘dat het over een maand af moest zijn’. We konden alleen maar knikken en we wisten dat we het alleen voor elkaar konden krijgen als we er met z’n allen tegelijk aan zouden gaan werken. Toen wisten we: dit is ‘m, ons eerste scrumproject!”
Jongerius overhandigde het eerste exemplaar van Get Agile! aan Gert Hans Berghuis, managing partner bij Fabrique en drijvende kracht achter de totstandkoming van Get Agile!.

Get Agile! Scrum for UX, design & development is vanaf heden onder andere verkrijgbaar bij uitgever BIS Publishers, Amazon en Bol.com.