Effectiever, efficiënter en nóg leuker aan scrumprojecten werken

Op 29 november a.s. vindt de feestelijke release van 'Get Agile!' plaats, hét handboek over scrum, geschreven door Fabrique. Vijf vragen aan Patrick Sanwikarja, senior interactie ontwerper en co-auteur van Get Agile!

19 november 2012

Wat is het en voor wie?

“‘Get Agile!’ is een handboek voor Scrum, met daarin de belangrijkste tips en ervaringen van Fabrique. Het is bestemd voor iedereen in de digitale ontwerpwereld, van ontwerpers tot ontwikkelaars en van bureaus tot opdrachtgevers, die digitale producten (zoals websites en apps) wil ontwikkelen en geïnteresseerd is in agile. Maar vooral ook voor iedereen die effectiever, efficiënter en nóg leuker aan scrumprojecten wil werken.”

Waarom een boek?

“Scrum is een heel tastbaar proces; in een ruimte, met een groep, het plakken van post-its. Ter plekke met de klant werken aan een product en achter de knoppen zitten. De ervaring en kennis die we sinds 2008 met scrum hebben opgedaan wilden we bundelen op een manier die nèt zo tastbaar is als scrum zelf. Daarom hebben we gekozen voor een boek. En zeg nu zelf, het staat toch ook prachtig in je boekenkast?”

Wat staat er in?

“Het boek beschrijft het scrumproces chronologisch. We beginnen met het voorbereiden van de scrum. Daarna komen onderwerpen aan bod als het opzetten van de scrumruimte, de grootte van het team, het inrichten van het scrumbord, het omgaan met de burn down chart en allerlei tips & tricks. Daarnaast beschrijven we ook de ‘softe’ kant van het scrummen: hoe manage je een scrumproject? Hoe begeleid je een scrumteam? Welk effect heeft het op de relatie met je klant? Welke invloed heeft het op het ontwerpteam? En, wat ik zelf heel leuk vind, ook klanten waar wij mee gescrumd hebben komen in het boek aan het woord. Wat we vooral willen benadrukken is dat scrum ‘maar’ een methode is, je kunt het volgens de regels opzetten en uitvoeren. Maar daarmee ben je er nog niet! Juist het inzetten van persoonlijke skills bepaalt de mate van geslaagdheid.

Waarom is dit boek een ‘must have’?

“Het boek helpt je de essentie van scrum te begrijpen en geeft praktische handvatten om te scrummen. En scrum levert je, zeker met dit boek in de hand, ontzettend veel op. Scrum geeft balans in het snel in de markt zetten van een product, een kwalitatief hoogwaardig product maken en grip houden op tijd en budget. Je werkt sneller en dat levert extra tijd op die je kunt besteden aan je klant en het op te leveren product. En, niet te vergeten…scrum is leuk! Je bent fysiek bezig, het levert snel resultaat en dat geeft voldoening.”

Welke gouden tips heb je voor scrumteams?

  1. Timebox alles: laat de tijd die je beschikbaar hebt leidend zijn, niet de inhoud. Dat zorgt er voor dat je sneller beslissingen neemt.
  2. Eliminate waste: documenteer geen dingen die niet gedocumenteerd hoeven worden. Mondeling overdragen kan vaak ook. Past bij het fysieke werken van scrum en het bespaart tijd.
  3. Juiste mensen, juiste plaats: zorg voor een goede mix van mensen die gaan scrummen. Qua leeftijd, ervaring, kennis en kunde. Kies mensen uit die goed in een team kunnen werken, kunnen delen en tegen kritiek kunnen.
  4. Betrek stakeholders: betrek mensen van klantzijde in het proces. Laat tijdens de sprint zien wat je aan het doen bent, laat de klant meedenken. Dat komt het resultaat ten goede.
  5. Betrek gebruikers: Test user stories met échte users. Om de paar sprints een usabilitytest is een goed idee. Maar test ook tijdens de sprint al of dingen die je bedacht hebt werken.

Get Agile! is verkrijgbaar bij BIS Publishers en Amazon.