Iemandzoalsik.nl - het sociale netwerk rondom chronische aandoeningen


Wie heeft dezelfde spierziekte als ik en woont in de buurt? Welke ervaringen zijn er met de Volkswagen Transporter als aangepaste auto? Hoe ga jij als mantelzorger om met moeilijke periodes? In de wereld van chronische aandoeningen zijn dit belangrijke vragen, maar waar stel je ze? Vanaf nu kan dat op iemandzoalsik.nl.

20 juli 2011

In opdracht van VSN, het Astmafonds en de Reumapatiëntenbond hebben Fabrique en Q42 de afgelopen maanden hard gewerkt aan de ontwikkeling van het sociale netwerk iemandzoalsik.nl. In een scrumproject hebben we een website opgezet voor iedereen die te maken heeft met een chronische aandoening en daarover praktische informatie zoekt, deelt en in contact wilt komen met andere mensen zoals zij. En het eindproduct is iets waar ieder teamlid erg trots op is.

De wereld rondom chronische aandoeningen is groots en complex. Er is veel behoefte aan praktische informatie en contact met mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Bestaande sociale kanalen als Twitter, Facebook en Hyves bieden echter geen oplossing, vanwege verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat de doelgroep verlangt naar een veilige omgeving, waar men zonder dat de baas meekijkt of men lastig gevallen wordt door bedrijven met anderen in contact kan komen.

Met dit gegeven in het achterhoofd heeft het team in een aantal maanden tijd een nieuw sociaal netwerk opgezet. In dit netwerk kun je als bezoeker antwoorden vinden op belangrijke vragen, discussies volgen rondom belangrijke onderwerpen en zelf actief deelnemen. Ten alle tijden ben je als bezoeker de baas over jouw gegevens. Jij bepaalt wat anderen van jouw mogen zien en met wie je gesprekken wilt starten.

Dit sociale netwerk werkt op een nieuwe manier: het draait om aandoeningen, groepen en gesprekken. Enerzijds zijn er aandoeningenpagina’s die betrouwbare, door de patientenverenigingen geschreven, informatie over een specifieke aandoening bevatten. Anderzijds zijn er groepen rondom ieder denkbaar onderwerp. Deze groepen kan iedereen opzetten en kunnen gaan over specifieke aandoeningen, lokale gezelschappen of ieder ander onderwerp. Er zijn zelfs gesloten groepen op te zetten waarin slecht een select gezelschap deel kan nemen.

En dan is er de kern van iemandzoalsik.nl: de gesprekken. Iedereen kan een gesprek aanmaken en praten over ieder denkbaar onderwerp en ieder gesprek kan op allerlei plaatsen in de website verschijnen. Zo kan een gesprek over rolstoelers en MS in diverse groepen zitten, maar hij zal ook op de aandoeningenpagina MS verschijnen. Het gedrag wat we hiermee veroorzaken is dat mensen over de bekende grenzen gaan kijken en ook in contact komen met andere mensen. We hopen dat mensen verrast worden en continue interessante groepen, gesprekken en mensen tegenkomen die hen weer nieuwe inzichten en contacten kan opleveren. Kortom: neem eens een kijkje op www.iemandzoalsik.nl