Product persoonlijkheid en het web

Afgelopen week was UX LX 2011, een van Europa’s belangrijkste UX conferenties. Ik - Jeroen van Geel, senior interactie ontwerper bij Fabrique - gaf daar op de tweede dag een presentatie over de kracht van product persoonlijkheid op het web.

19 mei 2011

The Childish Washer & The Happy Website: The Power of Product Personality

View more presentations from Fabrique [merken, design & interactie]

Alle producten waar wij mee interacteren hebben een eigen persoonlijkheid. Of het nou om de nieuwe VW Beetle gaat of een willekeurige laptop, mensen koppelen automatisch menselijke eigenschappen aan producten. Deze persoonlijkheid zorgt ervoor dat er een relatie kan ontstaan. Als ontwerpers is het belangrijk dat wij ons bewust zijn van het feit wat product persoonlijkheid kan doen met mensen zodat we in staat zijn om producten te ontwerpen die een betere beleving faciliteren.

Veel sites voldoen aan alle criteria als het gaat om webrichtlijnen, usability, design patterns, enz, maar ze missen een sterke persoonlijkheid. Met name bij websites die producten, diensten of informatie bieden die gemeengoed zijn is het belangrijk om een sterke relatie met de gebruiker op te bouwen. En juist door het sterk neerzetten van je website vanuit een product persoonlijkheid kun je dat onderscheid maken. Is jouw site een professor of uitvinder die met feiten en technische details komt of meer een persoonlijke vriend die ook de gave dingen van een product laat zien en een beetje wil opscheppen? Neemt de site iemand aan de hand als een begeleider en legt hij alles rustig uit of laat hij het iedereen voor zichzelf uitzoeken? Is de site speels of volwassen? Nieuwsgierig of nieuwsbrenger? Sportief of modieus?

Het opbouwen van een goede persoonlijkheid is iets waar je goed over na moet denken. Het is met name belangrijk om dicht bij je kern te blijven. Wat is de persoonlijkheid van je merk? Wat wil je met de website bereiken? Zorg er met name voor dat je keuzes maakt en een duidelijke persoonlijkheid neerzet.

Mocht je interesse hebben om een keer deze presentatie te horen of te praten over product persoonlijkheid dan kun je altijd contact opnemen: @jeroenvangeel of jeroeng@fabrique.nl