Tirso Frances in Fab Masterclass

Ter inspiratie en ter vermaak werd een grote groep Fabriquers maandag 29 juni verblijd met een Masterclass van Tirso Frances. Wouter Dirks doet verslag.

9 juli 2009

Tirso is mede-oprichter van DieTwee, beroemd bureau uit Utrecht en winnaar van vele (grafische) design awards. Op zijn eigen gestructureerde ongestructureerde wijze vertelde hij over het ontstaan van DieTwee en lichtte hij een groot aantal projecten toe.

DieTwee is ontstaan toen Tirso en zijn compagnon flyers gingen ontwerpen en een eigen weg in wilden slaan, los van de Academie. Hun afstuderen ging er bijna aan onderdoor. Na hun (toch geslaagde) afstudeerpresentatie zijn ze rap doorgegroeid naar grote klanten als Ben (hun eerste site naast dietwee.nl), Insinger de Beaufort (wie kent ze niet, vooral bekend door hun jaarverslagen), BNO (huisstijl), Postbank (huisstijl) en anderen. Grafisch gezien zijn met name de jaarverslagen van Insinger de Beaufort kunstwerkjes, hier hebben ze dan ook vrijwel elke designprijs mee gewonnen die er bestaat.

Interessant om te zien is dat ze een hele eigen, heldere, duidelijke, no-nonsense stijl hebben, die ze overal in toepassen. Elke ontwerper die bij DieTwee werkt past deze ook toe, er gaat niets de deur uit zonder goedkeuring van een van de directeuren.

Hierin ligt ook het grote verschil met Fabrique: ontwerpers worden bij Fabrique wat meer los gelaten. Het gaat bij Fabrique om de klant en de context, en wat daar het beste bij past. Er zit dan ook meer een lijn in de onderbouwing en rationale in de ontwerpen, dan in de stijl van de ontwerpen zelf. Er werd Tirso gevraagd wat hij zou doen als hij creatief directeur zou zijn van Fabrique, en zijn antwoord was dan ook: “De ontwerpen meer in één stijl of lijn brengen”.

Opnieuw een interessante Masterclass van een interessant persoon!