Succesvol minicongres ‘Erfgoed, Educatie, Inspiratie’

Op woensdag 25 juni organiseerde Fabrique voor haar relaties uit de erfgoed en educatie sectoren het minicongres ‘Erfgoed, Educatie, Inspiratie’. In Het Prinsenhof te Delft werd met lezingen en sessies ‘speedconcepten’ gezocht naar een vruchtbare kruisbestuiving tussen de onderwijs- en museumwereld.

26 juni 2008

De start van het programma bestond uit drie lezingen over het gebruik van nieuwe media. Dalida van Dessel van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid vertelde over Teleblik, een samenwerkingsverband tussen Beeld & Geluid, Kennisnet en Teleac/NOT. Teleblik stelt bronnen uit de archieven van de publieke omroepen en het Polygoon Journaal online beschikbaar voor het onderwijs. Jeroen van Mastrigt van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, goeroe op het gebied van serious gaming, liet voorbeelden zien van games die op een educatieve manier worden ingezet. Paul Stork van Fabrique richtte zijn blik op de toekomst: als we ons nu bevinden in het tijdperk van Web 2.0 en user generated content, wat wordt dan Web 3.0 en Web 4.0?

De middag werd afgesloten met sessies ‘speedconcepten’, speeddaten in de vorm van brainstormsessies. Wat zou je doen met een plotseling gedoneerd budget van € 10.000,-? Bedenk een mashup,waarbij data uit verschillende bronnen worden samengevoegd. Of de meer ouderwetse vraag: wat kun je nog bij de consument met een gezellige plof op de deurmat laten vallen? Met een overlevingspakket bestaande uit vellen papier, stiften, stickers en zweetbanden kregen de deelnemers exact 20 minuten de tijd om in kleine groepjes oplossingen bij deze thema’s te bedenken.