Duitse designawards voor geluidsschermen en beveiligingscamera

In december 2006 viel Fabrique opnieuw in de prijzen: wij ontvingen twee iF Product Design Awards (een prestigieuze Duitse designprijs) voor het ontwerp van de modulaire geluidsschermen voor Rijkswaterstaat en de beveiligingscamera’s voor de Nederlandse Spoorwegen.

20 december 2006

Het ontwerp van de modulaire geluidsschermen behelst een ‘bouwpakket’ om met behulp van onder andere staanders en panelen meerdere configuraties aan schermen te bouwen. In opdracht van Rijkswaterstaat is gezocht naar een kostenbewust ontwerp dat tevens uniformiteit uitstraalt. Door het combineren van een beperkt aantal gestandaardiseerde elementen ontstaan geluidsschermen met verschillende gedaantes en akoestische eigenschappen, die toch een eenheid vormen en daardoor duidelijk tot dezelfde vormfamilie behoren. De eerste modulaire geluidsschermen zijn bijna gereed langs de A12 bij Gouda.

De beveiligingscamera’s werden ontwikkeld in opdracht van Hacousto Videotechniek. De Nederlandse Spoorwegen kan niet meer zonder camera’s om de veiligheid op de stations te waarborgen. Uit onderzoek bleek echter dat de camera’s de reizigers een ‘Big Brother gevoel’ geven. Het publiek voelt zich veiliger, maar heeft ook het idee constant begluurd te worden. Door ze bijna letterlijk een gezicht te geven ontwierp Fabrique camera’s met een rustige en vriendelijke uitstraling. Bij een test op station Duivendrecht bleek dat het ‘Big Brother gevoel’ door de nieuwe camera’s gedaald was van 34% naar 12%.

Het iF is een internationaal forum voor design gevestigd in Hannover. Al sinds 1954 reikt het instituut de iF Awards uit, een van de meest belangrijke designerkenningen ter wereld.