Django

Fabrique over Django

Fabrique gebruikt het open source framework Django voor het realiseren van websites en webapplicaties. In 2009 besloten we om Fabrique-breed expertise op te bouwen in Django. Jaren later kiezen wij nog steeds graag voor het framework, zeker voor de meer ‘uitdagende’ vraagstukken. De ontwikkeling van Django is namelijk met ons en de behoeften van onze opdrachtgevers meegegroeid. Daarmee sluiten we andere technieken zeker niet uit. Als een andere techniek (bijvoorbeeld Wordpress of Drupal) beter bij de doelstellingen past, dan denken wij hier graag in mee.

"The web framework for perfectionists with deadlines", zo omschrijft Django zichzelf. Een framework dus en geen Content Management Systeem. Een framework waarmee je een CMS kunt bouwen, maar waarmee je ook veel complexere applicaties en interacties kunt realiseren. Vergelijk het met een blokkendoos waarmee met behulp van verschillende kleine en grote bouwstenen precies datgene kan worden ontwikkeld wat voor een project benodigd is. Dit sluit aan bij onze visie om de gebruiker centraal stellen in plaats vanuit de beperkingen van een systeem te moeten denken. Zo werkten we onder andere voor de Kunsthal Rotterdam en Schiphol.

Onze tech director Mark Dibbets aan het woord over het werken met Django.

Django. Zo werkt het.

Django kent een strikte scheiding tussen data, logica en presentatie. Hierdoor kan een omgeving gemakkelijk worden uitgebreid met een presentatie voor bijvoorbeeld mobiel of tablet. Daarnaast kan de presentatielaag (het 'template-systeem') precies volgens het visueel ontwerp en richtlijnen voor bijvoorbeeld drempelvrij en zoekmachines worden opgezet.

Het datamodel vormt een belangrijk uitgangspunt. Dit 'model van de werkelijkheid' wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald. Op basis van dit datamodel wordt er automatisch een krachtig redactiesysteem (CMS) gegenereerd. Het redactiesysteem kan eenvoudig verder worden aangepast naar de wensen van de klant. In plaats van tijd te verliezen aan repetitieve werkzaamheden concentreren we ons dus op unieke aspecten.
Het framework kent een groot aantal bijdragen uit de community waarmee bijvoorbeeld standaarden als OpenId, social media koppelingen en complete modules voor blogs, en paginabeheer eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden.

Django is opgezet volgens het DRY (don't repeat yourself) principe, waardoor we sneller en effectiever kunnen ontwikkelen en onderdelen beter kunnen hergebruiken. De programmeertaal Python waarop Django is gebaseerd is van Nederlandse bodem en wordt onder andere door Google gebruikt.

Met alleen een goed platform ben je er nog niet. Ook zaken als versiebeheer (GIT), een prettig werkend issuemanagementsysteem, advies over en hulp bij inrichten van de server en de verzorging van een CMS cursus horen bij het project.

En nog meer voordelen van Django:

• Grote en levendige community.
• Volledig Open Source. Er is dus geen sprake van 'Vendor lock-in'.
• Uitstekende ondersteuning voor meertaligheid.
• Heldere scheiding presentatie en functionele werking applicatie / website.
• Geschikt voor 'Agile' procesmethodieken: mede door de snelheid waarmee componenten ontwikkeld kunnen worden heeft Django zich bewezen binnen Agile methodieken als scrum.
• Uiteraard: nette webadressen, meertalig, intrinsiek veilig, snel, geavanceerd gebruikersbeheer, SEO vriendelijk.
• Ook Nu.nl, Albert Heijn (Allerhande), Mercedes en Instagram gebruiken Django.

Fabrique heeft het framework met succes ingezet voor klanten uit verschillende branches, van e-commerce tot non-profit, voor kleine en grote projecten en natuurlijk voor onze eigen website.

Meer weten over Django?

We vertellen je graag meer over onze ervaringen met Django. Bel of mail Mark.

None

Bel Mark.

06-81925864

None

None

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!