Cases

Cases GVB

Makkelijker je kaartje kopen bij het GVB.

Het wachten bij de kaartverkoopautomaten voor de Amsterdamse bus, tram en metro moet binnenkort tot het verleden behoren. Samen met het GVB ontwierp Fabrique gebruiksvriendelijkere automaten. Het hoofddoel: snellere doorstroming.

Een unieke opdracht.

De huidige kaartautomaten van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. We kregen de vraag om een nieuwe automaat te ontwerpen. Het is de eerste keer dat het GVB een ontwerpbureau inschakelt voor deze opdracht.

Design research.

We observeerden en analyseerden eerst het gebruik van de huidige automaten. Die zijn vooral van binnen naar buiten bedacht: de techniek bepaalt het gebruik. De aanwijzingen zijn niet erg publieksvriendelijk en de hardware is onlogisch geplaatst.

Meer weten over dit project?

Bel Matthijs 06-51031486

Of laat een bericht achter. Bel mij terug

De reiziger weer centraal.

We werkten aan een heldere gebruikersflow voor alle doelgroepen, met vriendelijkere instructies in de taal van de gebruiker. Veel aandacht kreeg het samengaan van het technisch ontwerp (de vorm en het materiaal van de kast) en user interface (de digitale en fysieke bedieningselementen).

Van bordkarton naar metrostation.

In iedere fase hebben we de ontwerpen uitgebreid getest. Van bordkartonnen bouwsels tot realistische mock ups in metrostations. Zo konden we tijdens het hele ontwerpproces rekening houden met alle soorten gebruikers; lange mensen, korte mensen, rolstoelers, Amsterdamse veelgebruikers en dagkaarttoeristen.

Vloeiende verwijzingen.

In iedere stap verbeterden we de flow van de interface. Veel aandacht kreeg het samenspel tussen het touchscreen en de fysieke elementen. Animaties op het scherm vormen samen met oplichtende leds in de hardware vloeiende verwijzingen. Veelgezochte producten kregen een plek op het startscherm: 95% van de reizigers vindt direct het juiste ticket.

Realisatie.

De nieuwe automaten moeten volgens planning in 2019 geïnstalleerd zijn. Ons basisontwerp vormt het uitgangspunt bij de productie van de automaten. Samen met de ontwerpers van Fabrique Public & Industrial Design blijven we bij het hele proces betrokken. Zo kunnen we ook tijdens de realisatiefase de kwaliteit blijven bewaken.

Team

Portret van Amanda Boomstra

Amanda

Boomstra

Projectleiding

Portret van Anna Offermans

Anna

Offermans

UX direction

Portret van Jeroen van Erp

Jeroen

van Erp

Strategie

Meer weten?

Bel Matthijs.

06-51031486

Of laat een bericht achter.

Bel mij terug

Meer Service design

Schiphol+Fabrique

Zelfservice als
grenscontrole.

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!