Cases

Cases Rijksmuseum: altijd en overal dichtbij

Altijd en overal dichtbij.

De collectie op grootse én eenvoudige wijze dicht bij het grote publiek brengen. Dat is het doel van Rijksmuseum online. Met de nieuwe app kan dat nu overal en altijd. In de trein, op de bank én in het museum zelf.

Het beeld als basis.

Vlak voor de heropening in 2013 ontwikkelden we een nieuwe website voor het museum. Een revolutionair en prijswinnend ontwerp. Het gebruik van groot beeld als basis vond veel navolging. Rijksmuseum.nl blies definitief het stof van de unieke collectie. 

Het craquelé van 300.000 werken.

Rijksstudio vormt sinds 2013 een bijzonder onderdeel Rijksmuseum online. In Rijksstudio download je gratis afbeeldingen in hoge resolutie van ruim 300.000 kunstwerken. Je kunt diep inzoomen tot op het craquelé van de verf. Zo komen de meesterwerken letterlijk dichtbij.

Dikke snorren en witte zwanen.

Bijzonder bloot, enge insecten, witte zwanen of dikke snorren; met Rijksstudio kun je ook je eigen unieke museumcollectie opbouwen. Verzamelingen die weer uitnodigen om via social media te delen met vrienden.

Maak je eigen meesterwerk.

De Zwaan als robe. Een stilleven als tattoo. Of een lingerieset gebaseerd op een 16e eeuws kabinet. Met Rijksstudio creëer je je eigen meesterwerk. Het is jouw eigen collectie, knutselplek en museumshop in één.

Rijksstudio - zwaan op chiffon

In de etalage.

In 2016 is ook de webwinkel grondig vernieuwd. Samen met Burst ontwikkelden we een webshop die naadloos aansluit bij de principes van Rijksstudio. Beeld speelt de hoofdrol. Zorgvuldig gestileerde stillevens met bijzondere producten vormen de etalage.

Alles in één app.

Ook in de nieuwe app staat het beeld centraal. Door vanaf het begin collectie en multimediatours gezamenlijk te ontwikkelen in één app kwam er een optimale oplossing.

Knooppunten.

Het Rijksmuseum is een groot en indrukwekkend gebouw. Maar met de 80 zalen ook vaak desoriënterend. Dat vraagt om een goede wayfinding. De app laat je zelf bepalen hoe je wil lopen. Zo leer je intuïtief de structuur van het gebouw kennen. 

De blauwe ruimte laat zien waar je bent, de rode pijl waar je heen moet. Met de vier trappenhuizen als knooppunten, wijst de app je in maximaal 3 stappen naar een volgend gebied.

Rijksmuseum  wayfinding app - design Fabrique Rijksmuseum  wayfinding app - design Fabrique Rijksmuseum  wayfinding app - design Fabrique

Multimediatour.

Het concept voor de multimediatour sluit nauw aan op de wayfinding. Je kunt met de app zelf het museum ontdekken door je eigen route te lopen. Dankzij 300 beacons krijg je overal informatie op maat. Je kunt ook een thema-tour volgen, bijvoorbeeld over Rembrandt of onze koloniale geschiedenis.

Rijksmuseum  multimedia tour - design Fabrique Rijksmuseum  multimedia tour - design Fabrique Rijksmuseum  multimedia tour - design Fabrique

Met erfgoed naar de toekomst.

Het Rijksmuseum en Fabrique werken al sinds 2004 samen. Daardoor vormen de digitale middelen van het Rijksmuseum een duidelijke eenheid. En met eenheid en eenvoud als uitgangspunten blijven technisch partner Q42 en Fabrique de app en de website continu aanpassen, verbeteren en vernieuwen. Zo blijft het Rijksmuseum nationaal en internationaal vooroplopen.

Team

Portret van Anna Offermans

Anna

Offermans

Interactieontwerp

Portret van Barend  Heerema

Barend

Heerema

Projectleiding

Portret van Ebelien Pondaag

Ebelien

Pondaag

Strategie

Portret van Stan Grootes

Stan

Grootes

Art direction

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!